13:11, sob, 27. Apr

Biden in Zelenski na začetku srečanja poudarila nujnost nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini





Ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta v Ovalni pisarni Bele hiše poudarila nujnost nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini, kar mora potrditi kongres, ki ga je Zelenski obiskal pred Belo hišo.

Zelenski je Bidnu zagotovil, da Ukrajina lahko zmaga v vojni z Rusijo in omenil, da so porazili ruske sile na območju Črnega morja. Biden mu je dejal, da naj ne izgubi upanja v ameriško pomoč ter dodal, da je tik pred obiskom odobril še 200 milijonov dolarjev pomoči iz že odobrenih sredstev.

“Smo na prelomnici. Kongres mora potrditi dodatno porabo za pomoč Ukrajini,” je dejal Biden. Opozoril je, da namerava ruski predsednik Vladimir Putin čez zimo bombardirati ukrajinsko električno omrežje. Zelenski je ob tem dejal, da si želi utrditi zračno obrambo.

Voditelja sta se potem umaknila na pogovor, kasneje pa bosta imela še skupno novinarsko konferenco.

Zelenski je v ponedeljek imel govor na Nacionalni obrambni univerzi, kjer se je srečal z obrambnim ministrom Lloydom Austinom in posvaril, da odtegnitev ameriške pomoči Ukrajini pomeni podporo Putinu.

Na Mednarodnem denarnem skladu je dobil 900 milijonov dolarjev pomoči za državni proračun, danes zjutraj pa je v nadaljevanje pomoči prepričeval kongresnike, ki so ga še lani sprejeli s stoječimi ovacijami, tokrat pa je vse več republikancev proti nadaljevanju pomoči.

Biden želi, da kongres potrdi več kot 60 milijard dolarjev dodatne pomoči Ukrajini, vendar pa med demokrati in republikanci v kongresu glede tega za zdaj še ni soglasja.

Ukrajinski predsednik se je na vsakem koraku zahvalil za dosedanjo pomoč, med drugim tudi predstavnikom ameriških obrambnih podjetij, s katerimi se je prav tako srečal.

V Ovalni pisarni je še opozoril na dejstvo, da okrog 300 milijard dolarjev zamrznjenih ruskih sredstev ostaja neizkoriščenih, kar bi lahko porabili za boljšo zaščito Ukrajine.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.