04:12, pet, 17. Maj

Bistvene spremembe v javni obravnavi: kaj vse bo pri gradnji hiše obvezno





Ministrstvo za okolje in prostor je poslalo o uredbo o gradbiščih v javno obravnavo. Uredba prinaša bistvene spremembe pri izpolnjevanju pogojev in obvez za gradnjo hiše.

Uredba o gradbiščih bo v javni obravnavi do konca julija. Velja pa za enega izmed obveznih podzakonskih aktov, ki je pogoj, da bi se gradbeni zakon lahko v celoti izvajal. Žurnal24.si poroča, da so po uredbi obvezni postavitev gradbiščne table, vodenje gradbenega dnevnika in načrta organiziranja gradbišča in ukrepov za varstvo okolja na gradbišču. Ob tem pa določa tudi, katere od obveznosti, ki so opredeljene v uredbi, mora izvajati fizična oseba, ki gradi enostanovanjsko hišo, katerih pa ne. Ob tem pa tudi za katere vrste gradenj posamezna določila iz uredbe ne veljajo.

Gradbiščna tabla mora biti na vseh gradbiščih

To pomeni tudi pri gradnji enostanovanjske hiše, a ne pri gradnji nezahtevnega objekta in ko gre za spremembo namembnosti objekta ali njegovega dela. Uredba na novo določa, da ni treba vseh vsebin pisati na gradbiščni tabli, ampak so lahko vidne prek QR-kode. Tabla mora biti v fizični obliki. Tako tudi podatki o investitorju in nazivu gradnje. Postavljena mora biti ob vhodu na gradbišče na vidnem mestu. Na njej morajo biti, lahko tudi preko QR-kode, številka in datum gradbenega dovoljenja, datum pravnomočnosti/dokončnosti in organ, ki je takšno dovoljenje izdal, datum prijave začetka gradnje, projektant projektne dokumentacije za izvedbo gradnje, ime in priimek vodje projektiranja z identifikacijsko številko, nadzornik, ime in priimek vodje nadzora z identifikacijsko številko, izvajalec in vodja gradnje oziroma vodja gradbišča.

Načrt organizacije gradbišča po novem združuje tri dokumente

To pomeni, da so v njemu načrt organizacije gradbišča, načrt gospodarjenja z gradbenimi odpadki in elaborat o preprečevanju in zmanjševanju emisije delcev iz gradbišča. Natančno so določena določila, kako preprečiti emisije prašnih delcev. Investitor mora zagotoviti tudi, da se izkopano zemljino prednostno uporabi za gradnjo kar tam, kjer so jo izkopali.

Obvezen je gradbeni dnevnik

Pri gradnji enostanovanjskih hiš je po novem obvezno vodenje elektronskega gradbenega dnevnika, ki ni več vezan na enega izvajalca, ampak na gradbišče. Prek sistema eGraditev bo vpis v gradbeni dnevnik omogočen vsem pooblaščenim osebam, pa tudi nadzor inšpekcijskih služb prek tega sistema. Investitor mora dodeliti dostop do gradbenega dnevnika vodji projektiranja in vodji nadzora. Ta pa naprej izvajalcem. Vpisov v e-gradbeni dnevnik ni mogoče brisati ali spreminjati. Ob tem velja ševeč določil, od tega, kdaj se začne voditi, do tega, do kdaj se mora voditi e-dnevnik. Kaj vse se vpisuje na dnevne liste, ki jih izpolnjujejo posamezni izvajalci.

Globe za kršitelje

Uredba predpisuje globe za kršitve določil. Z globo od 4.000 do 60.000 evrov se kaznuje investitorja, ki ne izpolnjuje zahtev iz uredbe. Pa tudi nadzornika in izvajalca, ki kršita določila, ki se nanašajo na njuno delo oziroma vlogo na gradbišču.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.