23:00, pet, 26. Apr

Bolečina v desnem gležnju: Štuhčeva brez nastopov v Garmisch Partenkirchnu





Letošnji obisk Crans Montane Ilki Štuhec ne bo ostal v najlepšem spominu. Poleg slabših rezultatov jo je pestila tudi bolečina v desnem gležnju.

Štuhčeva je stisnila zobe, a je bila bolečina žal prehuda. V želji po čim boljši in popolnejši sanaciji poškodbe pred svetovnim prvenstvom so se v ekipi odločili, da Štuhčeva ne bo nastopila na tekmah v Garmisch Partenkirchnu.

Razmišlja samo kako naprej

“Za mano je slab teden, ki ga želim čimprej odmisliti. Prepričevala sem se, da bo noga oz. gleženj OK, da bi lahko normalno tekmovala. Žal temu ni bilo tako. Kljub vztrajanju si nekje v podzavesti nisem dovolj zaupala, kar se je kazalo tudi v smučanju, ki je bilo slabo. Razmišljam samo še naprej,” je misli po tekmah v Crans Montani strnila Štuhčeva.

Štuhčeva je včeraj v Baslu opravila pregled desnega gležnja pri dr. Niklausu Friederichu. Diagnoza je pokazala, da ni prisotnih nobenih strukturnih poškodb, gre za udarnino in nateg kit desnega gležnja, kar terja nekaj mirovanja brez obuvanja smučarskega čevlja in dodatnega obremenjevanja noge s smučarskimi zavoji. Z rednimi terapijami bo poškodba hitro preteklost. Teden bo Ilka Štuhec torej preživela predvsem v družbi fizioterapevtke in kineziologinje Tine Kobale, ki skrbi tudi za kondicijsko pripravo. Povratek na snežne površine je predviden prihodnji teden, ko se bo z ekipo predvidoma podala na zadnji sklop treninga na snegu pred svetovnim prvenstvom v Cortini d’Ampezzo.

To pomeni, da dvakratna svetovna prvakinja žal ne bo nastopila na smuku in superveleslalomu konec tedna v Garmisch Partenkirchnu. “To je v tem trenutku najbolj smotrna in dolgoročno vzdržna odločitev. Gleženj je Ilko v Crans Montani jasno oviral, na silo tekmovati v Garmischu je nesmiselno, ker nas ne pripelje nikamor, tvegamo pa lahko veliko. Moramo gledati širšo sliko, pred vrati je svetovno prvenstvo, kjer želimo, da Ilka napada kot to najboljše zna. S tem, ko izpustimo Garmisch, imamo dovolj časa do svetovnega prvenstva, ki ga lahko izkoristimo, da se najprej pozdravi gleženj, da naredimo nekaj kakovostnega treninga v tednu pred začetkom prvenstva in da tako fizično kot psihološko pridemo v Cortino dobro pripravljeni. Ta čas torej jemljemo kot priložnost, ne kot izgubljeno obdobje,” pravi trener Štuhčeve Stefan Abplanalp, ki je medtem zaključil s karanteno zaradi vrnjenega pozitivnega testa na novi koronavirus, zaradi česar ga ni bilo na tekmah v Crans Montani.

“Ilka je šampionka, ne sprejema nič drugega kot najboljše”

Abplanalp razume, zakaj je Ilka stiskala zobe v Crans Montani: “Ilka je šampionka. Ne sprejema nič drugega kot najboljše, zato je tudi do sebe neizprosna. V karieri sem imel priložnost sodelovati s kar nekaj izjemnimi tekmovalkami in lahko rečem, da je takšna večina največjih šampionk. Tu smo za njo in ohraniti moramo fokus. Zdaj mora svoje misli usmeriti v hitro sanacijo te manjše poškodbe in potem na dirkanje,” svoje izkušnje z najboljšimi tekmovalkami in njihovim razmišljanjem opisuje Abplanalp, ki je v karieri treniral tudi Američanko Lindsay Vonn, smučarko z največ zmagami v zgodovini alpskega smučanja v ženski konkurenci.

Štuhčeva bo torej naslednjič tekmovala na svetovnem prvenstvu v italijanski Cortini d’Ampezzo. V letošnji sezoni je na smukih v Val d’Iseru in St. Antonu Mariborčanka že dokazala, da sodi med najboljše v kraljevi hitri disciplini. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih v St. Moritzu in Areju je Štuhčeva osvojila zlato medaljo v smuku.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.