11:09, čet, 2. Maj

Dan odprtih vrat za mladino in starše





Podjetja, do 10. novembra 2o14 se prijavite na Dan odprtih vrat za mladino in starše!

dan odprtih vrat

27. novembra ob 16. uri bo kar 127 podjetij po Sloveniji odprlo svoja vrata devetošolcem in njihovim staršem ter jim predstavilo delovne procese in pogoje dela v svojem delovnem okolju. Do 10. novembra se lahko zainteresirana podjetja še pridružijo akciji.

Še pred uradnim pričetkom pomladi se bodo morali »devetošolci« odločiti, na kateri šoli bodo nadaljevali svoje šolanje. Zato je prav jesenski čas tisti, ko ti mladi in njihovi starši intenzivno razmišljajo, kam naprej v šolo in kam spomladi na informativne dneve. To je tudi obdobje, ko se aktivnosti karierne orientacije za mladino intenzivno odvijajo na šolah in v Centrih za poklicno informiranje in svetovanje na Zavodu RS za zaposlovanje. Primanjkuje pa stika z realnim delovnim okoljem, ki lahko mladim in njihovim staršem približa različne poklice. Zato je na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nastala pobuda, da skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje in Zavodom RS za šolstvo organizira »Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše«.

Do tega dne se je za sodelovanje v tej akciji odločilo 127 podjetij na območju cele Slovenije. Vsa ta podjetja bodo svoja vrata mladim in njihovim staršem odprla 27. novembra 2014 ob 16.uri.

Z akcijo želijo vsi trije partnerji mladini in staršem približati nekatere očem bolj skrite poklice, ponuditi več informacij o delovnih procesih, naravi dela in pogojih dela v realnem delovnem okolju, razbiti stereotipe o »manj« in »bolj« priljubljenih oz. spoštovanih poklicih ter omogočiti spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje.

Starši v tem starostnem obdobju svojega otroka igrajo pomembno vlogo pri poklicnem odločanju svojih otrok, zato bo Dan odprtih vrat potekal v popoldanskem času. Svoja vrata odpirajo podjetja na isti dan in ob istem času tudi zato, da bo za to priložnost slišalo veliko učencev in staršev, tudi tistih, ki jih odločanje o nadaljevanju šolanja čaka v naslednjih letih. Pomembno je spodbuditi zavedanje, da je dobro zbrati veliko informacij o »svetu dela«, preden se odločimo za vpis v šolo na višji stopnji. Boljša informiranost pomeni tudi bolj uravnoteženo ponudbo in povpraševanje na trgu dela v prihodnosti.

V teh dneh so šole prejele sezname sodelujočih podjetij v njihovih regijah. Učenci bodo svojim staršem te sezname prinesli domov. Do 15. novembra se bodo tako lahko odločili, katero podjetje želijo obiskati 27. novembra 2014 ob 16. uri, ko bo potekal Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše.

Do 10. novembra pa je čas, da se za sodelovanje prijavijo še druga zainteresirana podjetja (http://www.gzs.si/slo/65999).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.