04:10, pet, 17. Maj

Na Ptuju začenjajo razprave za izdelavo celostne prometne strategije





Mestna občina Ptuj je bila uspešna na razpisu ministrstva za okolje, podnebje in energijo za sofinanciranje izdelave občinske celostne prometne strategije in bo tako v sklopu programa evropske kohezijske politike za omenjeni dokument prejela sredstva v višini 70 odstotkov vrednosti celotne operacije.

Kot so ob tem sporočili s ptujske mestne občine, gre za sedemletni temeljni strateški dokument o usmerjanju razvoja in celostnega upravljanja prometa v najstarejšem slovenskem mestu. Usmerjanje razvoja in celostnega upravljanja prometa bo po njihovih napovedih temeljilo na ukrepih za spodbujanje trajnostne mobilnosti, katerih cilj je doseči večjo stopnjo ureditve prometa po meri in potrebah ljudi.

Celostna prometna strategija s pripadajočim akcijskim načrtom

“Urejanje prometa po meri in potrebah ljudi prinaša koristi, ki se bodo kazale skozi zagotovljeno učinkovito in enakopravno dostopnostjo za vse, v izboljšanju pogojev za bivanje in prometne varnosti ter same podobe občine. Vse to bomo dosegli skozi uvajanje ukrepov, ki bodo temeljili na odločitvah, ki jih bo podpirala javnost,” so še dodali na občini.

Rezultat celotnega dela bo na mestnem svetu sprejeta občinska celostna prometna strategija s pripadajočim akcijskim načrtom, ki bo vseboval najprimernejše in stroškovno najučinkovitejše ukrepe za obdobje med leti 2025 in 2031.

Namen občinske celostne prometne strategije je sicer sprememba potovalnih navad in izboljšanje pogojev za hojo, kolesarjenje, javni prevoz ter drugih alternativnih oblik mobilnosti zaradi zmanjšanja osebnega motornega prometa.

Ker je osnovno vodilo projekta načrtovanje za občane z občani, bodo v oblikovanje skupne prihodnje vizije razvoja prometa v mestni občini vključili tudi občane. V ta namen bodo med drugim od 7. maja do 4. junija pripravili pet javnih razprav, tri na sedežu mestne občine, dve pa v digitalnem okolju, kjer bodo občani lahko podali svoja mnenja, pobude, predloge in vizijo glede prihodnje prometne ureditve.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.