01:49, sre, 15. Maj

Danes obeležujemo mednarodni dan strpnosti





Danes obeležujemo mednarodni dan strpnosti, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1996. Na današnji dan mineva tudi 20 let od sprejetja deklaracije o načelih strpnosti, njen slovenski prevod bodo predstavniki projekta Mi smo za strpnost danes izročili in predstavili predsedniku DZ Milanu Brglezu.

foto: sta
foto: sta

Brglez bo predstavnike projekta Mi smo za strpnost sprejel danes ob 14. uri, ob 15.30 pa se bodo ti sestali še z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Kot so predstavniki projekta pojasnili v sporočilu za javnost, so slovenski prevod deklaracije naredili na lastno pobudo, poleg tiskane izdaje je prevod dostopen tudi na spletu.

V omenjeni deklaraciji o načelih strpnosti, ki so jo države članice Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) sprejele leta 1995, so med drugim zapisali, da so ljudstva Združenih narodov odločena obvarovati prihodnje rodove pred strahotami vojne, potrditi vero v temeljne človekove pravice, dostojanstvo in vrednost človeka, in v ta namen živeti strpno in mirno v sožitju in dobrih sosedskih odnosih.

Vprašanje strpnosti je tako pri nas kot drugod po Evropi v zadnjih tednih aktualno predvsem v povezavi z migrantskim valom, ki se v Evropo vali tudi skozi Slovenijo. Mnogim primerom sovražnega govora in pozivanja k nasilju v povezavi z migranti smo priča tudi na spletu.

Na nesprejemljivost tovrstnih izjav je tako kot mnoge druge organizacije opozoril tudi Svet za odziv na sovražni govor, ki je med 24. junijem in 3. novembrom prejel oziroma obravnaval 15 novih pobud oziroma primerov. Vse politične akterje in mnenjske voditelje so pozvali k jasni obsodbi sovražnega govor do beguncev. Podobno kot tudi nekateri pravni strokovnjaki so pozvali k prijavi sovražnega govora policiji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.