01:08, tor, 30. Apr

Delavci v pravosodju pričakujejo tudi ustrezno ureditev njihovega plačnega položaja





Sindikat delavcev v pravosodju ob sodniškem protestu opozarja, da ključen del sodne veje oblasti ne predstavljajo le funkcionarji, ampak tudi ostali uslužbenci. Od vlade pričakujejo, da bo ustrezno uredila tudi položaj javnih uslužbencev v pravosodju ter da bo plačno problematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje uredila hkrati.

Sindikat delavcev v pravosodju je v sporočilu za javnost zapisal, da že vrsto let opozarja na neustrezen plačni položaj javnih uslužbencev v slovenskem pravosodju. “Ta se odraža v vedno bolj kritični kadrovski situaciji zlasti na sodiščih, na katero že dalj časa opozarja ne le sindikalna stran, temveč tudi sodišča sama, saj je že začela hromiti delovne procese,” so dodali.

Neprimerno plačilo za odgovorno delo krizo v pravosodju poglablja, že tako slabe razmere pa so se v zadnjih letih še znatno poslabšale, so prepričani v sindikatu. Zaposleni v sodnem sistemu pa so doslej “žal prejeli le zagotovila, da niso pozabljeni, kar pa problematike seveda ne rešuje”.

Zapisali so, da je tako “vladna pripravljenost nasloviti plačni položaj pravosodnih funkcionarjev v ustih zaposlenih v pravosodju pustila izrazito grenak priokus”. Kot so pojasnili, javni uslužbenci ne nasprotujejo dvigu plač funkcionarjev, a ugotavljajo, da “za reševanje njihove plačne problematike, ki je dokazana in povzroča dejansko zaznavne težave v pravosodju, očitno ni enake pripravljenosti”.

Od vladne strani pričakujejo in zahtevajo, da se bo držala svojih zavez in plačno problematiko uredila za vse javne uslužbence in funkcionarje hkrati, torej da bo v prihodnje ustrezno uredila tudi položaj javnih uslužbencev v pravosodju.

Sicer pa v sindikatu pojasnjujejo, da s strani sodniških organizacij niso prejeli nobenega vabila, naj se pridruži ali podpre sodniška prizadevanja za izboljšanje njihovega plačnega položaja. Če bi sodniške organizacije izrazile pripravljenost za sodelovanje, so v sindikatu odprti tudi za dogovor o podpori in sodelovanju, a le, če je ta “medsebojna in obojestranska in služi interesom vseh zaposlenih”, so zaključili.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.