14:03, sre, 8. Maj

Dementno babico izven doma srečal vnuk: To je pojasnilo doma starejših občanov





Poročali smo že, da smo v naše uredništvo prejeli pismo moškega, ki nam je zaupal skrb za svojo babico, ki biva v sončnem domu starejših občanov v Mariboru – SeneCura dom: Skrb za dementne osebe. Za takšne osebe bi naj poskrbeli malo bolj kot za nekoga, ki se zaveda kje je, kdo je. Kot primer vam navedem svojo sorodnico, ki je dom zapustila ob 14.30 uri, brez da bi kdorkoli opazil, da je odšla iz doma. Po spletu srečnih okoliščin jo je na glavni avtobusni postaji opazil vnuk.” Celotno pismo najdete TUKAJ.

“Žal se nam je zaradi gneče na recepciji in trenutka nepozornosti osebja dejansko pripetil dogodek”

Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica za Slovenijo, SeneCura, nam je potrdila, da je do dogodka prišlo: “V SeneCura domu starejših občanov Maribor se nam je žal zaradi gneče na recepciji in trenutka nepozornosti osebja dejansko pripetil dogodek, ki ga opisujete, tako kot se sicer nemalokrat dogodi v različnih domovih po Sloveniji in ni ta primer edini, kar seveda globoko obžalujemo.”

S svojko te osebe so govorili in ji predstavili situacijo, zakaj je do tega neljubega dogodka prišlo: “ter se dogovorili, da bo gospo kontaktiral tudi domski zdravnik, v prihodnje pa bomo glede morebitnih izhodov gospe tudi bolj pozorni, o čemer je osebje doma posebej obveščeno.”

V domu imajo službo recepcije, ki je prisotna od 7.00 do 20.00 ure. “V tem času se posvečajo obiskovalcem in stanovalcem, ki se zadržujejo v recepciji in na terasi, zato se lahko zgodi, da v določenem trenutku pri vhodu ni receptorja. Receptor se vsakokrat ob zunanjih obiskih pri prišleku pozanima, komu je nek obiskovalec namenjen. Mnoge, ki pogosto obiskujejo svojca v domu, receptorji tudi že poznajo, zato jih ne vsakokrat na novo preverjajo,” pojasnijo.

Zaradi povečanega obsega dela na recepciji v popoldanskem času, ko je obisk svojcev najštevilčnejši, receptorka ni zaznala, da je gospa zapustila dom

V konkretnem primeru gospe so dejali, da je bil, glede na njeno zdravstveno situacijo in v pogovoru s psihiatrinjo, stanovalki doslej omogočen in dovoljen samostojen izhod na domsko teraso in v park, ki je ograjen. “Gospa je ta dan okoli 14.30 zapustila oddelek in odšla v prostore recepcije. S strani zaposlenih je bila v recepciji videna še ob 15.00 uri. Zaradi povečanega obsega dela na recepciji v popoldanskem času, ko je obisk svojcev najštevilčnejši, receptorka ni zaznala, da je gospa zapustila dom, zaposleni na oddelku pa so bili prepričani, da se gospa še vedno nahaja v prostorih recepcije.”

V domu imajo urejen oddelek z osebnim spremljanjem, ki temelji na konceptu dela brez oviranja, kjer so zagotovljene prostorske zahteve in prisotnost ustreznega kadra, pojasnijo: “Osebno spremljanje je vezano na nevsiljivo individualno obravnavo, ki je vezana na željo uporabnika in temelji na zaupanju, motiviranju in sodelovanju uporabnika ob
spremljanju ter skrbi za varnost uporabnika. V delo na oddelku z osebnim spremljanjem se vključujejo vsi strokovni delavci, hkrati pa se aktivnosti na oddelku prepletajo z drugimi aktivnostmi v domu. Skupni imenovalec »neomejevalnih« oblik bivanja stanovalcev z demenco v domovih za starejše so koncepti deinstitucionalizacije, ki spreminjajo institucijo v dom, v katerem je mogoče živeti kot družina.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.