12:16, čet, 2. Maj

Deskarji prostega sloga odpirajo SP v Sierra Nevadi





S popoldanskim treningom in večernim slavnostnim odprtjem se je v Sierri Nevadi v sredo začelo svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju. Slovenijo bo v Španiji zastopalo 14 tekmovalcev, ki bodo branili štiri kolajne s prejšnjega prvenstva, to je bilo pred dvema letoma v avstrijskem Kreischbergu.

 filip-flisar-2

Kolajne bodo branili deskarja v paralelnih disciplinah Žan Košir in Rok Marguč, deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak in smučarski krosist Filip Flisar, ki je v Avstriji edini osvojil zlato odličje. Skupno ima Slovenija na prvenstvih kolajn 12 kolajn, Rok Marguč kar štiri, Rok Flander in Dejan Košir dve, po eno pa Žan Košir, Ravnjak, Flisar in Matevž Petek.

Če je soditi po sezoni svetovnega pokala, bo bero iz Kreischberga praktično nemogoče ponoviti. Še največ je letos pokazal Flisar, Mariborčan je zabeležil dve zmagi, za zeleno mizo so mu na podlagi točk Fis enkrat podarili drugo mesto, na zadnji tekmi v Kanadi pa je bil tretji, kot sam pravi, je bil to izredno pomemben uspeh za samozavest.

“V Sierro Nevado bom odpotoval miren, samozavesten in močan. Kot sem že velikokrat rekel, pa je kros izredno nepredvidljiva disciplina, tako da so napovedi sila nehvaležne. Želje so poznane, logične, videli pa bomo, kaj se bo zgodilo,” je dejal Mariborčan, ki bo na svojo tekmo moral še kar nekaj časa počakati, saj bo na sporedu v soboto, 18. marca.

Deskarji, v Španijo so pod komando Izidorja Šušteršiča odšli Marguč, Žan Košir, Tim Mastnak, Jure Hafner, Črt Ikovic, Gloria Kotnik in Iva Polanec, v sezoni svetovnega pokala niso bili v formi. Zabeležili so le ene stopničke, a so v Španijo vendarle odpotovali optimistično. To pa zaradi dveh razlogov. Prvi je, da je Marguč specialist za svetovna prvenstva, v preteklosti se je že zgodilo, da mu v svetovnem pokalu ni šlo, na prvenstvih pa je zablestel. Drugi razlog za optimizem je Košir, dobitnik dveh olimpijskih kolajn, ki je lansko sezono izpustil, letos pa je na svoji edini tekmi na Rogli, kjer je proga podobna kot v Sierri Nevadi in ne zahteva veliko telesnih naporov, zasedel tretje mesto. Tekme v paralelnih disciplinah bodo 14. in 15. marca.

Prvi bodo na tekmovalno sceno stopili deskarji prostega sloga. Slovenci v sezoni niso imeli vidnejšega uspeha, preskok od boja za finale, v katerega se Ravnjak v nobeni izmed treh disciplin, v katerih nastopa, ni uvrstil, pa je videti velik. A Ravnjak in njegovi trenerji upajo, da ne nemogoč. Poleg olimpijca Ravnjaka bodo v Sierri Nevadi nastopali še Tit Štante, Filip Kavčič, Urška Pribošič, Kaja Verdnik in Eva Kralj. Ravnjak, Štante in Pribošičeva bodo nastope na prvenstvu s kvalifikacijami v snežnem parku odprli že v četrtek.

V deskarskem krosu Slovenci predstavnika ne bodo imeli, Miha Mihič je zaradi rehabilitacije po poškodbi sezono izpustil, Rok Rogelj pa je nastopil na nekaj tekmah svetovnega pokala, nato pa si vzel odmor. Oba se bosta naslednje leto poskušala uvrstiti na olimpijske igre.

Svetovno prvenstvo v deskanju sicer prirejajo od leta 1996, doslej je z 18 zlatimi kolajnami najuspešnejša Francija, Slovenija je s tremi zlatimi, štirimi srebrnimi in štirimi bronastimi na 11. mestu, prvenstvo v prostem slogu pa od leta 1986, s 34 zlatimi kolajnami je najuspešnejša Kanada.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.