09:28, pon, 20. Maj

Drago Rataj zanika goljufanje pri vzrdževanju vzpenjače





Nekdanji prvi mož Športnega centra Pohorje Drago Rataj je na današnjem predobravnavnem naroku zanikal njemu očitano poslovno goljufijo pri vzdrževanju Pohorske vzpenjače. Drugi obtoženi, nekdanji direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, se bo o krivdi izrekel sredi avgusta.

Foto: STA
Foto: STA

Za Rataja, nekdanjega direktorja ŠC Pohorje in Smučarskega kluba Branik, se bo jeseni začela glavna obravnava v sojenju, saj je danes zanikal na Okrožnem sodišču v Mariboru zanikal krivdo po obtožnici, ki mu očita poslovno goljufijo pri vzdrževanju Pohorske vzpenjače. Po navedbah tožilstva je s sodelavci uredil, da je občina plačala dela, ki niso bila opravljena.

Tožilstvo je Rataju v zameno za priznanje krivde ponudilo pogojno kazen enega leta in deset mesecev zapora s preizkusno dobo petih let, a ob pogoju, da v roku enega leta povrne občini polovico povzročene škode, po izračunu tožilstva torej okoli 30.000 evrov. Rataj na to ni pristal. “Očitke v celoti zavračam,” je povedal sodnici Barbari Nerat. Njegov zagovornik Jure Razgoršek je med drugim pojasnil, da je Smučarski klub Branik vložil v vzdrževanje vzpenjače mnogo več sredstev, kot jih je dejansko dobil od občine, zato ta v nobenem primeru ni bila oškodovana. Prav tako je vztrajal, da so bila vsa dogovorjena dela izvedena. “Predložili smo kup dokazov, iz katerih bo razvidno, da škoda ni nastala in da ni bilo nobenega namena kakršne koli pridobitve koristi ali povzročitve škode,” je dejal odvetnik.

pohorje-gon

Tožilstvo Rataju in Jesenšku očita storitev kaznivega dejanja poslovne goljufije, zaradi katere je nastala velika premoženjska korist ali škoda. V letih 2008 in 2009 naj bi namreč zavestno zaračunavala mariborski občini dela na področju investicijskega vzdrževanja vzpenjače, ki pa niso bila opravljena.
Po navedbah tožilstva so s tem občino oškodovali za nekaj več kot 60.000 evrov, medtem ko na občini navajajo, da so bili oškodovani za 327.000 evrov.

Jesenšek se je danes iz zdravstvenih razlogov opravičil. Na začetku je bil skupaj z njima obtožen tudi nekdanji tehnični vodja Pohorske vzpenjače Robertino Ribič, a je predhodno sklenil sporazum o priznanju krivde. Priznal pa naj bi samo zato, ker se ni želel javno izpostavljati.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.