11:04, sob, 4. Maj

Dreisibnerjevi bodo po požaru morda še letos v novi hiši





Družina Dreisibner je nedavno ostala brez strehe nad glavo, saj je požar v celoti uničil njihov dom v Špičniku. Z dvema šoloobveznima otrokoma so se začasno zatekli k sorodnikom, ljudje v občini Zgornja Kungota in širši regiji pa so se hitro lotili akcije, s katero bodo Dreisibnerjevi morda že božične praznike lahko dočakali v novem domu.

slika je simbolična
slika je simbolična

Nesrečni dogodek, do katerega je po ugotovitvah policije najverjetneje prišlo zaradi pregretja dimnika ali napake na električni napeljavi, se je dotaknil tudi obrtnikov z območja Maribora in Ptuja, ki so se preko tamkajšnjih območnih obrtnih zbornic in v sodelovanju z Nadškofijsko karitas Maribor ter območnima službama rdečega križa in centra za socialno delo združili v dobrodelni akciji.

Medtem je pogorišče povsem očiščeno, ostanki zgorele hiše pa odstranjeni, svoje pa je brezplačno prispeval projektant, ki je že zarisal načrt hiše. Ta predvideva postavitev montažne hiše, velike 126 kvadratnih metrov, v kateri bo bivalni prostor v dveh etažah in klet.

Obrtniki načrtujejo začetek gradbenih del že za ponedeljek, pri čemer bo najprej treba opraviti izkop za postavitev temeljev, nato pa bodo začeli z vlivanjem betona. Doslej so se odzvali številni donatorji, ki bodo prispevali gradbeni material, torej opeko, ostrešje, železne konstrukcije, montažne plošče, ki bodo služile namesto zidakov.

Za prevoz materiala sta se že javila dva avtoprevoznika, pri mariborski obrtni zbornici pa bodo svoje prispevali z znanjem slikopleskarjev, električarjev in inštalaterjev. V tem trenutku se zatika le pri zidarskem mojstru, ki bi bdel nad projektom, zato pobudniki akcije še vedno pozivajo zidarje, ki imajo znanje gradnje hiše, da se jim pridružijo. Prav tako bo v prvi fazi potreben gradben material, torej apno in cement za mešanje betona.

Kot so še poudarili pobudniki dobrodelne akcije, tudi s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za zdaj ni težav, še pred tem pa bo kungoška občina kot koordinator projekta zaprosila za uporabno dovoljenje, da lahko z gradnjo začnejo čim prej.

V projekt se je vključila tudi tamkajšnja območna služba centra za socialno delo, ki je ponudila pomoč v obliki družbeno koristnega dela, torej posameznikov, ki lahko na ta način odslužijo svojo alternativno kazen in morajo v ta namen izvesti določeno količino ur družbeno koristnega dela. Na mariborski enoti bodo skušali poiskati primerne kandidate.

Prostovoljce bosta v koordinirani akciji skušala zagotoviti tudi rdeči križ in Karitas, ob tem pa bodo potrebna tudi finančna sredstva. Del teh je že obljubilo podjetje ACE Metalna, v katerem je zaposlen Miro Dreisibner.

Z zbiranjem denarja so začeli pri Karitasu, kjer so odprli transakcijski račun.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.