06:29, pon, 20. Maj

Drevi slavnostni koncert ob 70. obletnici Koncertne poslovalnice





Ob 70. obletnici delovanja mariborske Koncertne poslovalnice bo drevi v dvorani Union nastopil Simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Na slavnostnem koncertu pod taktirko dirigentskega mojstra Marka Letonje se mu bodo kot solisti pridružili mezzosopranistka Bernarda Bobro, klarinetist Jože Kotar in violončelist Andrej Petrač.

Barbara Švrljuga Hergovich, foto: STA

K skupnemu koncertu so povabili nekatere najvidnejše glasbenike, ki izvirajo iz Maribora oziroma so s tem mestom tesno povezani. “Želeli smo se osredotočiti na najmočnejše, kar to mesto ponuja in kar je to mesto tudi rodilo,” je pojasnila umetniška vodja Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.

Nastopajoči bodo po napovedih razgrnili različne generacije in plasti glasbe ter vidike glasbenega (po)ustvarjanja. Temeljni ton bo dal Simfonični orkester SNG Maribor, ki ohranja kontinuirano simfonično poustvarjalnost predvsem z domačimi glasbeniki, a tudi s pestrim mednarodnim naborom instrumentalistov, ki redno sestavljajo njegovo simfonično telo.

Dirigiral mu bo eden najvidnejših slovenskih dirigentov Marko Letonja, ki je trenutno šef dirigent Filharmoničnega orkestra v Strasbourgu ter šef dirigent in umetniški vodja Tasmanijskega simfoničnega orkestra.

S koncertom bodo obeležili 70 let delovanja Koncertne poslovalnice, ki je najstarejša tovrstna poslovalnica ne le v Sloveniji, ampak tudi na ozemlju nekdanje skupne države Jugoslavije. Prvi koncert je priredila marca 1946, ko je v mariborski dvorani Union gostovala Tržaška filharmonija pod vodstvom Jakova Cipcija. Doslej je pripravila že več kot 2400 koncertov.

Sedem desetletij delovanja obeležujejo tudi z razstavama. Prva v preddverju dvorane Union postavlja na ogled najzanimivejše vsebine iz zgodovine koncertnega delovanja, druga na Trgu Leona Štuklja pa na velikih panojih prikazuje največja gostujoča imena.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.