14:31, ned, 5. Maj

DZ brez razprave sprejel dve noveli zakona





Državni zbor je danes brez razprave sprejel noveli zakonov o notariatu in o odvetništvu, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska SDS. Tretjo obravnavo predloga novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij pa bo DZ opravil na prihodnji seji.

Vse tri predloge novel je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS, koalicija pa je k njim predlagala določena dopolnila, s katerimi so se strinjali tudi v opoziciji. Noveli zakona o notariatu in odvetništvu so danes podprli vsi prisotni poslanci, proti ni bil nihče.

Ureja se celovita digitalizacija notarskih storitev

Novela zakona o odvetništvu odpravlja polovično plačilo odvetniških storitev v zadevah zastopanja po uradni dolžnosti in v zadevah brezplačne pravne pomoči, tako da bo odvetnik tudi za opravljanje teh storitev namesto polovice zneska upravičen do celotnega zneska po odvetniški tarifi. S tem novela izenačuje plačilo odvetnika, postavljenega po uradni dolžnosti, in odvetnika, ki izvaja storitve brezplačne pravne pomoči, z odvetnikom, ki prosto deluje na trgu.

Na novo uvaja tudi določbo, da nadomeščanje odvetnika po odvetniškem kandidatu ali odvetniškem pripravniku v zadevah zastopanja stranke po uradni dolžnosti ali odvetniškega pripravnika v primeru nudenja brezplačne pravne pomoči ni dopustno. Ocena finančnih posledic sprejema novele zakona za proračun je slabih osem milijonov evrov.

Z novelo zakona o notariatu pa se ureja celovita digitalizacija notarskih storitev z uvedbo možnosti, da se čim večji del teh storitev opravi na daljavo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.