07:27, sob, 4. Maj

DZ o izhodnem covidnem zakonu in nedopustnosti referenduma o družinskem zakoniku





Državni zbor bo na današnji izredni seji obravnaval predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva. Odločal pa bo tudi o sklepu, da bi bil referendum o spremembah družinskega zakonika nedopusten.

Sklep o nedopustnosti referenduma o družinskem zakoniku je predlagala vlada. Ta opozarja, da se vložena pobuda za razpis zakonodajnega referenduma – to so vložili v koaliciji Za otroke gre – nanaša na zakon, s katerim se odpravlja neustavnost, zato referendum o njem ni dopusten. V koaliciji Za otroke gre pa so v primeru, če bo DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma, že napovedali pritožbo na ustavno sodišče.

Obeta se dolga razprava

Več kot tri ure je predvidenih tudi za razpravo o t. i. izhodnem covidnem zakonu. Kot je v sredo, ko je zakon obravnaval odbor za zdravstvo, pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, je cilj zakona blažitev posledic covida-19 na področju zdravstva. Zagotoviti želijo normalno delovanje zdravstvenega sistema, kjer bodo vsi pacienti obravnavani enakovredno.

Zakon med drugim prinaša pravne podlage za vzpostavitev ambulant za osebe brez izbranega osebnega zdravnika in 1000 evrov bruto mesečnega dodatka za nove specializante iz družinske medicine. Odbor je k zakonu na predlog koalicije sprejel vrsto dopolnil, ki so tudi posledica opozoril parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Na izredno sejo je sicer uvrščen še predlog sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uvaja nov naziv višji svetnik, rešuje pa tudi položaj vzgojitelja – pomočnika. Po navedbah vlade se s spremembo zakona implementira zaveza vlade iz sporazuma, ki je bil v preteklosti podpisan s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), s čimer se sledi nedavno sklenjenemu sporazumu s sindikati javnega sektorja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.