07:53, pon, 6. Maj

Eko dnevi 2014





Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor izvajajo tudi programe, katerih osnovni cilj je osveščanje, informiranje, svetovanje in posredovanje znanja vsem generacijam o tem, kaj lahko sami naredimo za varstvo okolja in ohranjanja narave. Zato tudi letos, od 3. do 5. junija 2014, na Trgu Leona Štuklja organizirajo EKO DNEVE 2014, tokrat pod sloganom “Z GLAVO ZA NARAVO”. Poseben poudarek bo na 5. juniju, ki je mednarodni dan varstva okolja, leto 2014 pa je mednarodno leto družinskega kmetovanja.

image007

PROGRAM:
Vse dneve, od 9. do 13. in od 15. do 18. ure

– USTVARJALNE DELAVNICE Zveze prijateljev mladine, na katerih boste ustvarjali iz naravnih materialov in reciklirali odpadni material. Izdelali boste žepne igre, leteče ribice, živalce, lutke, magnetke in nakit.
– UČILNICA NA PROSTEM -S POZNAVANJE NARAVE – prepoznavanje drevesnih vrst na zabaven način in ustvarjanje z listi in plodovi.
– SENZORIČNI PARK – požgečkajmo svoja čutila na poti za boso hojo, v tipalnih škatlah in dišečih lončkih.
– SVETLOBA OD ŽARNE NITKE DO DIODE – delavnica, kjer spoznavamo različne vire svetlobe in se naučimo, kako lahko varčujemo z energijo.
– NARAVA, NE JEZI SE! – didaktična igra, kjer so igralci žive figurice in rešujejo naravo.
– IGRALNI KOTIČEK ZA NAJMLAJŠE – igra s kockami in ”ribolov”,
– INFO STOJNICA z informacijami, nasveti, zloženkami – kaj lahko naredimo za naravo in s tem tudi zase.
– STOJNICE, na katerih se bodo predstavljale šole, vrtci, okoljske organizacije in mladi umetniki.

Torek, 3. junij

od 9.00 do 12.00 in 15.00 do 18.00

ZANIMIVI EKSPERIMENTI – delavnice izvaja Center eksperimentov Maribor, ki deluje pod okriljem EKTC Maribor.

ob 11.00

Eko pravljica z Anjo: ZEMLJA JE DOBILA VROČINO

Marjetica je še čisto majhna. Tako zelo majhna, da še pravzaprav sploh ni pokukala nad zemljo. Spi v svoji posteljici tik pod zemeljskim površjem in sanja. Sanja, da bo nekega dne zrasla in pokukala tja gor, nad rjavo zemljo. Tam ji bo zelo lepo, saj bo na travniku skupaj z drugimi čudovitimi rožami, metulji, čebelami, zajčki in srnami. Dedek črv jo razžalosti z novico, da na Zemlji nič več ni tako lepo, kot je bilo nekoč …

ob 16.00

Predstava otroške dramske skupine iz Laporja: ZAČARANA ZGODBA
Zgodba nas popelje na rob Mavrične jase, kjer se dogajajo čudne stvari. Račke beketajo, miška Ines se je zaljubila v bika Roka … Prav gotovo imajo vmes svoje umazane, nesramne prste zlobne čarovnice Kuga, Baruga in Fluga. Bo pametnemu, hip-hoperskemu polžu in njegovi zaveznici Flori uspelo popraviti zmešnjavo?

Sreda, 4. junij

od 9.00 do 12.00

ZANIMIVI EKSPERIMENTI – delavnice izvaja Center eksperimentov Maribor, ki deluje pod okriljem EKTC Maribor.

KAJ JE ZDRAVA PREHRANA? KAKO JO PRIDELAMO? – na ta in še mnoga druga vprašanja nam bodo odgovorili predstavniki Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave.

ob 16.00

Eko pravljica z Anjo: EKO KRALJ

Nekoč je živel Eko kralj, ki je imel v lasti tako mesto kot vas. Veščani in meščani so skupaj z njim dolgo živeli v izobilju. Nekega dne pa so se začeli pritoževati nad onesnaženo vodo, neokusnim sadjem in zelenjavo, nad pomanjkanjem parkov, ptic, in čistega zraka. Eko kralj je moral zato sprejeti pomembne odločitve …

Četrtek, 5. junij

od 9.00 do 12.00

ZANIMIVI EKSPERIMENTI – delavnice izvaja Center eksperimentov Maribor, ki deluje pod okriljem EKTC Maribor.

NI VSAKA SMET ZA SMETI – delavnice v izvedbi podjetja Snaga Maribor. Izvedeli bomo, kako se pravilno ločuje odpadke, kako izdelati denarnico iz odpada, ob tem pa bo potekala še nagradna igra.

od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00

RECIKLIRAJMO Z ROPOTARNICO

Delavnico,kjer bodo praktično prikazali recikliranje izdelkov za ponovno uporabo, bodo izvajali člani društva AKTIVIRAJ.SE, ki deluje na področju: izvajanja programov za (samo) pomoč brezposelnim osebam, na področju razvijanja socialnih projektov, vključevanja socialno izključenih skupin v aktivno življenje, prostovoljstva in krepitve idej civilnih iniciativ (Ropotarnica, zbirno prodajni center rabljenih predmetov in Užij Maribor, v okviru katerega urejajo dva mestna vrtova in projekti za mlade).

IZDELAJMO SVOJO IGRAČO

Delavnico bodo izpeljali člani kulturnega društva Nova akropola. Cilj delavnice ja spodbuditi otroke k lastnemu ustvarjanju igrač in se tako izognejo kupovanju dragih novih igrač, hkrati pa ob tem skrbijo za naravo, saj se za izdelvo lastne igrače uporabi odpad in naravni materiali, predvsem pa domišljija.

ob 10.00

Predstava Gledališča Pravljičarna: MESTO VELIKIH ŽELJA
V velikem mestu z majhnimi vegastimi hišami je življenje teklo mirno in spokojno. A le do dne, ko so se na senčni strani mesta pojavile želje. Sprva majhne, ki pa so postajale vse večje. Da želijo več tovarn, da potrebujejo večja parkirišča za svoje nove avtomobile, da je mesto dolgočasno, da se že leta in leta ni nič spremenilo na bolje, da želijo spremembe. V mestu se je vnel veliki prepir. Mestni veljaki so sklenili glave in ko je naposled sodnik udaril s svojim velikim kladivom pravice, je odločil takole: »Na sončni strani mesta ostane vse tako kot je, na senčni strani pa je napočil čas za spremembe.«
Kje pa so v vsej tej zmedi otroci? Bo kdo slišal tudi njihove želje?

ob 16.00

Eko pravljica z Anjo: EKO ZMAJČEK
Zgodba Eko zmajček je usmerjena na pravilno ločevanje odpadkov, ki lahko postanejo dragocena surovina, saj jih lahko predelamo v nove koristne izdelke. Eko zmajček, si želi, da se vsi naučimo pravilnega ravnanja z odpadki, pri tem pa mu pomagajo različne živali.

Dodatne informacije: Kornelija Kaurin, kornelija@zpm-mb.si, 02 229-69-13 ali 041 532-118.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.