09:51, tor, 30. Apr

Energetiki Maribor nagrada za energetsko učinkovitost





V okviru podelitve energetskih nagrad na 26. Dnevih energetikov, ki potekajo v Portorožu, je s svojo inovativno rešitvijo slavila tudi Energetika Maribor iz Skupine JHMB. Prestižno priznanje za učinkovito proizvodnjo energije je namreč prejela za postavitev visokotemperaturne toplotne črpalke Pristan, ki je le eden v vrsti mariborskih projektov za diverzifikacijo proizvodnih toplotnih virov.

Letošnja podelitev težko pričakovanih priznanj v organizaciji časnika Finance je potekala 16. 4. 2024 v Hotelu Bernardin. Medtem ko je bil dnevni program usmerjen predvsem v podnebno prihodnost, trajnostne strategije ter učinkovito rabo virov in učinkovito upravljanje energije v evropski industriji, je bil večer namenjen preteklim dosežkom.

Za dobre projekte ni ovir

Direktor družbe Energetika Maribor Jože Hebar je po sprejemu nagrade, ki pomeni usmeritveno potrditev za osrednjo mariborsko energetsko družbo, dejal: »Ta nagrada je predvsem rezultat odličnega timskega dela, nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da je visokotemperaturna toplotna črpalka Pristan, vključena v sistem daljinskega ogrevanja, eden prvih tovrstnih objektov v regiji. Njena moč je 2 MWt, poleg ekipnega dosežka Energetike pa je treba izpostaviti tudi sestrsko družbo Šport Maribor, saj je naša črpalka zaradi neposredne bližine reke Drave umeščena v kletne prostore kopališča Pristan, celotno Skupino JHMB in Mestno občino Maribor. Takšna umestitev je bila namreč velik izziv in še dodaten dokaz, da za dobre projekte ni ovir. Poleg vseh naštetih institucij in izjemne ekipe strokovnjakov Energetike Maribor gre posebna zahvala sodelavcema Gregorju Makovcu in Alenu Kolmanu, pohvalil pa bi še projektante, izvajalce in dobavitelje. Hvala vsem.«

Pomembna pridobitev za Maribor, kot vir uporablja toploto Drave

Visokotemperaturna toplotna črpalka Pristan je bila slovesno predana namenu 23. oktobra lani, ko so jo s simboličnim pritiskom na gumb zagnali minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, direktor Javnega holdinga Maribor mag. Andrej Rihter in direktor Energetike Maribor Jože Hebar. Ta pomembna pridobitev za Maribor kot vir uporablja toploto Drave, pri čemer se zajeta voda po oddaji toplote vrne nazaj v reko. Z omenjeno črpalko v sistemu zagotavljanja toplote iz omrežja Energetika Maribor izdatno prispeva k deležu obnovljivih virov energije, ki je ocenjen na pribl. 10 odstotkov na letni ravni.

»Toplotna črpalka je še eden od obnovljivih virov, za katere si seveda želimo, da bi jih bilo čim več. Naš cilj je razogljičenje mestnega daljinskega ogrevanja za sprejemljivo ceno in zadovoljstvo naših uporabnikov ter lastnika. Naj bo ta dva milijona vreden projekt zgolj eden v vrsti mnogih projektov, vključno z izzivom energijske izrabe odpadkov,« je ob predaji namenu izpostavil direktor Hebar.

Dnevi energetikov so skozi leta postali osrednji dogodek energetskih menedžerjev in strokovnjakov iz slovenskih podjetij, raziskovalnih inštitucij in vseh tistih, ki poslujejo po načelu učinkovite rabe energije. Pomen konference prepoznava vse več hitro rastočih, dinamičnih, manjših in srednjih podjetij, ki se zavedajo zanesljivosti oskrbe, trajnostne energije, tehnološkega napredka ter nadaljnjega procesa raziskav in inovacij na področju energetike. Dvodnevni dogodek vsako leto znova v Portorož privabi več kot 250 udeležencev, podelitev energetskih nagrad pa predstavlja vrhunec konference.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.