04:40, sob, 27. Apr

Epidemiolog napoveduje za pomlad 2022 četrto dozo cepljenja





Epidemiolog Zoran Radovanović je za srbski portal FoNet dejal, da ni nobenega dvoma, da novi koronavirus “ostaja z nami” in da bo v nekem doglednem času postal del življenjske skupnosti, v kateri se bomo navadili na njega. Pr tem pa ocenjuje, da bo brez dramatičnih frekvenčnih skokov.

Ni dovolj en sam ukrep, mora biti cel paket prav usmerjenih ukrepov

Izpostavil pa je, piše srbski portal N1, da en sam ukrep ne more vplivati na potek epidemije, ampak mora biti več ukrepov v paketu, ti pa morajo biti oblikovani in namenski. Potrdil je, da bo spomladi potreben četrti odmerek cepiva, če se bo izkazalo, da bodo cepljeni po tretjem odmerku zbolevali. Srbski N1 je še zapisal, da Radovanović meni, da bo učinek tretjega odmerka trajal dlje kot pri prejšnjem odmerku, več kot dosedanjih pet ali šest mesecev.

Prvotne scenarije o cepljenju prekrižal sev delta

Spomnil je še, da so nekateri svetovno znani imunologi že od začetka trdili, da bodo najverjetneje potrebne tri doze cepljenja, in sicer tako, da bi najprej prejeli prvo, mesec dni kasneje drugo, tretjo pa po šestih mesecih. Radovanović je dejal, da so nato pričakovali, da bo zaščita veljala več let, a da je to na glavo postavil novi delta sev, ker so med originalnim vuhanskim sevom, po kateremu je cepivo pripravljeno, in delta sevom, ki je drugačni, razlike. In zaradi tega po njegovih besedah traja zaščita krajši čas.

Ob tem pa še Radovanović meni, da obstaja možnost, da se bo koronavirus sčasoma obnašal kot virusi gripe. Ob tem pa pravi, da za gripo človek ne zboli vsako leto: “Obstajajo ljudje, ki pravijo, da vedno zbolijo za gripo, a zaradi gripe se preleži nekolikokrat, vse drugo so prehladi in druge infekcije zgornjih respiratornih poti.”

Korona je bolj nevarna od gripe

Čeprav je gripa precej resna bolezen, pri kateri se lahko človek počuti, “kot da ga je povozil traktor”, je korona precej bolj nevarna, je izpostavil Radovanović ter poudaril, da je pri njih proces cepljenje počasen. Po njegovem je dolžnost države, da skrbi za posameznike, tudi če “sem neumen, nezaveden, indoktriniran, mora država skrbeti zame”. Pri tem pa je naredil primerjavo s spoštovanjem prometnih predpisov: če nekdo misli, da mu varnostni pas ni potreben, ga bo policija vseeno kaznovala, ne samo zaradi ogrožanja drugih, ampak zato, ker skrbi za njega. Ve, da so razlike med necepljenimi in cepljenimi, a ob tem pravi, da necepljeni ne morejo biti trajno zaprti. A po njegovem “taka mera je kot spodbuditev za njih, da se spametujejo in da se cepijo, torej da jim življenje postane tako težko, da ne bodo imeli druge izbire, kot da zavihajo rokav,” so še zapisali na srbskem portalu N1.

Med drugim je izpostavil še, da če se že prekinja pouk v šoli in uvede podaljšanje počitnic, to ne pomeni, da nato otroci izkoristijo ta čas za druženje po lokalih ali za odhode s starši v toplice in druge turistične centre. Če se to dogaja, po njegovem podaljšanje počitnic zato, da se otroci ne bi nalezli drug od drugega, nima učinka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.