00:08, sob, 27. Apr

EU projekt Senior Capital “Leta niso merilo – aktivirajmo potencial”





Vabljeni na EU projekt Senior Capital: LETA NISO MERILO – AKTIVIRAJMO POTENCIAL
Mednarodna izmenjava izkušenj in predstavitev praks bo potekala 17. aprila 2014, v Centru alternativne in avtonomne produkcije – CAAP, Valvazorjeva ulica 42, Maribor

Občina MariborZajeta slika

Mestna občina Maribor in Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA organizirata v četrtek, 17. aprila, od 10. do 16. ure, v Centru alternativne in avtonomne produkcije strokovno razpravo ter predstavitev dosedanjih dosežkov EU projekta Senior Capital, ki se loteva iskanja in preizkušanja novih rešitev za spopadanje s posledicami demografskih sprememb, ki bistveno vplivajo tudi na položaj starejših na trgu dela.

Z mednarodnim projektom Senior Capital, v katerem kot partnerja sodelujeta tudi Mestna občina Maribor in Fundacija Prizma si prizadevajo vzpostaviti močnejšo gospodarsko vlogo generacije 50+, kar terjajo demografske spremembe s katerimi se soočajo. Z naraščajočo problematiko brezposelnosti se ne srečujejo le mladi, temveč ta izziv predstavlja še posebej pereč problem za generacije 50+, saj sprememba pokojninske zakonodaje terja njihovo daljše ostajanje na trgu dela. Podatki kažejo, da je slovenska in še posebej podravska generacija 50+ manj delovno aktivna in nadpovprečno brezposelna. Med delodajalci večinoma prevladuje prepričanje, da so to kadri, v katere se ne splača več vlagati, da so predragi in nemotivirani za spremembe in učenje. Posledično jih tudi neradi zaposlujejo. To je velika gospodarska in družbena škoda, saj imajo ljudje, stari 50 let in več, veliko koristnih in uporabnih izkušenj ter znanja, so praviloma pripadani svojemu delodajalcu in imajo visoko delovno etiko. Veliko jih je tudi povsem zdravih, fizično aktivnih in pripravljenih na učenje.

Mestna občina Maribor in Fundacija Prizma sta se v projektu prav zaradi navedenega lotila razvoja pilotnega programa, ki celovito pristopa k aktiviranju in zaposlovanju generacij 50+, izboljševanju delovnih pogojev zanje v podjetjih in organizacijah ter spodbujanja njihove podjetnosti, predvsem na področju razvoja in udejanjanja socialno podjetniških iniciativ. K sodelovanju v strateški razvojni skupini sta pritegnila številne deležnike iz regije in širše (kot npr. Univerza v Mariboru, Andragoški zavod – ljudska univerza Maribor, Občina Slovenka Bistrica, MDDSZEM, SPIRIT, Skupnost občin Slovenije, Zavod RS za zaposlovanje, idr.) s katerimi skupaj razvijajo celovit paket ukrepov / programov, ki posegajo na področje zaposlovanja starejših, kreiranja novih delovnih mest za to generacijo, upravljanja s starostno raznoliko delovno silo in nenazadnje na področje razvoja storitev in produktov namenjenih starajoči se populaciji.

Na dogodku bodo predstavili dosedanje izkušnje tako strokovnih delavcev, deležnikov kot udeležencev interdisciplinarnega programa, poimenovanega »Izkušnje štejejo«, ki generacijam 50+, ki iščejo priložnost za zaposlitev ali delo, možnosti za razvoj ali spremembo poklicne kariere ali se preprosto želijo aktivirati, nudi podporo na področju osebnega in kariernega razvoja, iskanja zaposlitve ter razvoja podjetniških oz. prednostno socialno podjetniških iniciativ.

V obširno in interdisciplinarno zastavljenem pilotnem programu, ki ga izvajajo tudi v sodelovanju s projektno skupino projekta Silver City, katerega partner je eim, Center razvoja človeških virov, se 33 brezposelnih 50+ usposablja in krepi svoje kompetence na področjih kot so spoznavanje sebe in svojih kompetenc z izdelavo individualnega kariernega načrta; socialno podjetništvo z razvojem in podporo pri zagonu socialno podjetniških iniciativ; začetna in nadaljevalna IKT znanja; komunikacija; veščine na področju zaposlovanja, vseživljenjskega učenja in zdravja, itd. Pilotna izvedba programa se bo zaključila junija letos.

Pričakovani trajni rezultati v Sloveniji – vzpostaviti partnerstvo ter oblikovati predlog za vzpostavitev središča Prizma 50+ in trajne zaposlitve.
Najpomembnejši pričakovani trajni rezultat slovenskega dela projekta je oblikovanje partnerstva (senior pakt) ter oblikovanje predloga za vzpostavitev medgeneracijskega razvojnega, poslovnega in izobraževalnega središča 50+, ki bo na eni strani povezalo ponudnike storitev za starejše, delodajalce in generacijo 50+, na drugi strani pa bo nadaljevalo z aktivnostmi, ki so bile pilotno izvedene v okviru projekta. Pričakovani neposredni rezultati programa so nove zaposlitve in uresničena vsaj ena socialno podjetniška iniciativa. Že v prvih treh mesecih izvajanja programa se je realiziralo 6 zaposlitev, oblikovane so bile tri socialno podjetniške iniciative v okviru katerih udeleženke in udeleženci razvijajo socialno podjetniške ideje na področjih, kot so vzpostavitev medgeneracijske pomoči za starejše, informacijskega vozlišča za storitve za starejše ter gostinskih in turističnih storitev. Dve od teh sta tudi že v postopku registracije socialno podjetniške kooperative, kjer se bodo oblikovala nova delovna mesta ne le za generacije 50+ temveč tudi za mlajše.

Udeleženke in udeležence bosta v uvodu pozdravila dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor in dr. Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica in predsednik Konzorcija za razvojne naloge Podravja. Spregovoril bo tudi predstavnik/ca Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje in predstavnica Univerze v Mariboru. V razpravah pa bodo sodelovali tudi predstavnica SPIRITA, Skupnosti občin Slovenije, predstavniki gospodarstva, partnerji iz Avstrije, udeleženci programa Izkušnje štejejo idr.

Za dodatne informacije sta na voljo Lilijana Zorko, Mestna občina Maribor, mail: lilijana.zorko@maribor.si, tel. 02 220 13 13 in Dušanka Lužar Šajt, direktorica Fundacije Prizma, mail: d.luzarsajt@fundacija-prizma.si , tel. 041 331 250.
Več o projektu:
http://www.fundacija-prizma.si/index.php/medgeneracijsko-sodelovanje?id=36 ter
http://seniorcapital.eu/

Projekt je je sofinanciran iz evropskega programa Srednja Evropa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.