18:19, pet, 26. Apr

Evropska komisija bo razgrnila strategijo za cepivo proti koronavirusu





Evropska komisija bo danes razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu. Bistvo je predlog vnaprejšnjih sporazumov s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem vnaprej plačala znaten del naložbe v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, takoj ko bo na voljo.

Vir: Pexles

Namen je podpreti prizadevanja za pospešitev razvoja in razpoložljivosti varnega in učinkovitega cepiva v sodelovanju s članicami EU, izpostavljajo v komisiji. Politično podporo zdravstvenih ministrov EU za svoje načrte je komisija dobila minuli konec tedna, ko je predstavila ključne elemente strategije.

Komisija naj bi torej predlagala vnaprejšnje sporazume s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem vnaprej plačala znaten del naložbe v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, takoj ko bo na voljo. Zaradi tveganja, da nekateri projekti ne bodo uspešni, predlaga sporazume z več proizvajalci.

Denar naj bi črpali iz instrumenta za krizno podporo, ki razpolaga s proračunom 2,7 milijarde evrov. V okviru tega instrumenta bo komisija naročala v imenu članic. Cepivo naj bi med članice razdelili glede na število prebivalstva. Cilj je zagotoviti cepivo za 300 milijonov Evropejcev. Odvisno od tega, ali bo potrebno eno cepljenje ali dve, tako ciljajo na od 300 do 600 milijonov doz.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je minuli teden izrazila prepričanje, da bo poskrbljeno za vse članice, saj drugačno ravnanje z vidika javnega zdravja preprosto ni modro. “Prepričana sem, da bo strategija, ki bo usmerjena v ciljno, tarčno populacijo, premišljena in bo veljala za celotno Evropo,” je poudarila.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.