18:40, sob, 27. Apr

FANTASTIČNO: Kos po vrhunskem finalne skoku do zmage v Lahtiju!





Slovenski smučarski skakalec Lovro Kos (262,5) je zmagovalec tekme za svetovni pokal v finskem Lahtiju. Štiriindvajsetletnik je slavil po odličnem drugem skoku, po katerem je s petega mesta napredoval na sam vrh za drugo zmago v karieri. Drugi je bil Nemec Andreas Wellinger (257,1), tretji pa Japonec Ryoyu Kobayashi (254,9).

Kos je bil po prvi seriji peti, nato pa je kljub znižanju naletnega mesta ob izdatni pomoči vzgonskega vetra skočil odlično, pristal pri 134 m in z drugo daljavo dneva prepričljivo prevzel vodstvo. Nato je po vrsti spremljal, kako so za njim zaostali na koncu drugouvrščeni Wellinger ter oba Avstrijca Daniel Tschofenig in Michael Hayböck.

Na vrhu je bil le še vodilni po prvi seriji, olimpijski prvak, Norvežan Marius Lindvik, ki pa je pristal na četrtem mestu z 251,5 točke.

Druga letošnja zmaga za Kosa

Za Kosa je bila to druga posamična zmaga v karieri in hkrati to sezono, potem ko je na podoben način, z napadom v drugi seriji, slavil tudi v Lake Placidu pred nekaj tedni.

“To je izjemen občutek, sploh drugi skok je bil ekstremno dober, zaradi česar sem seveda zelo zadovoljen. Razmere so bile tokrat na moji strani,” je v prvi izjavi za organizatorje tekmovanja dejal Kos.

Do točk so prišli še trije Slovenci. V finalu je nekaj mest izgubil Domen Prevc (237,1), ki je s sedmega padel na 13. Štiri mesta je v finalu pridobil Peter Prevc (236,5) in končal tik za svojim bratom na 14. mestu. Dve točki za razvrstitev svetovnega pokala pa je z 29. mestom ujel Žak Mogel (206,4).

Brez nastopa med najboljšo trideseterico je ostal Maksim Bartolj (89,8), ki je bil 48. oziroma mesto pred Kraftom, ki se mu je skok v prvi seriji povsem ponesrečil. To se mu je zgodilo drugič to sezono.

Timi Zajc si je vzel časa za počitev

Kljub temu Kraft še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala s 1546 točkami. Sledita mu Kobayashi s 1337 in Wellinger s 1258 točkami. Najboljši Slovenec v seštevku je po novem Kos, ki je zbral 668 točk in je skupno peti.

V Lahtiju od Slovencev ni Timija Zajca, ki si je vzel teden dni premora za trening pred začetkom norveške turneje (8. – 17. marec). Tam bo po mesecu in pol prisilnega premora zaradi poškodbe kolena predvidoma nastopil tudi Anže Lanišek.

V soboto bo ob 16.15 ekipna preizkušnja, na kateri bodo od Slovencev skakali Peter in Domen Prevc, Lovro Kos in Žak Mogel. V nedeljo ob 16. uri bo še druga posamična tekma s predhodnimi kvalifikacijami ob 14.30.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.