02:58, pet, 3. Maj

FOTO: Čarobni večer v Račah, spuščanje gregorčkov očaralo otroke in odrasle





Včeraj je v Račah mrgolelo otrok. Zakaj? Spuščali so gregorčke.

Jolanda Borovnik iz vrtca Rače je za Lokalec.si povedala: “Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, na noč svetega Gregorja, po starem koledarju se je na ta dan praznovalo prvi spomladanski dan, ko se je podaljšal svetel del dneva. Gregorjevo pa je imenovano tudi za dan, ko se ptički začnejo ženiti in zato velja ta dan za praznik zaljubljencev.”

“Na ta dan sicer poznamo običaj, v katerem po potokih, rekah ali drugih vodah pošiljamo lučke v obliki doma izdelanih plovil, na katerih so prižgane svečke – rečemo jim kar gregorčki,” je še opisala star običaj Borovnikova.

FOTO: Vlasta Bobovnik in Nika Soršak

Gregorčki so bili izredno zanimivi in ustvarjalni 

“Da ne bi onesnaževali okolja gregorčke po spuščanju ulovijo v mrežo in jih poberejo iz vode. Tako so v organizaciji Planinskega društva Fram otroci Vrtca Rače in Vrtca Fram 12. marca, ob 18. uri, spustili različno oblikovane ladjice s svečkami po potoku, ki teče ob gradu Rače,” je še povzela dogajanje na gregorjevo in dodala, da so gregorčke otroci s pomočjo vzgojiteljic ustvarjali že v vrtcu, nekateri pa tudi doma. “Dobili smo se ob 18. uri, na nekdanjem parkirišču Pinus, kjer smo imeli iz desk pripravljen mostiček čez potok, od koder so otroci lahko sami spuščali zelo zanimive in ustvarjalne gregorčke,”  je dejala Borovnikova.

FOTO: Vlasta Bobovnik in Nika Soršak

“Nepopisno veselje otrok je bilo predvsem vzdolž potoka, saj so otroci lahko svoje gregorčke spremljali od začetka pa vse do konca proge,” je opisala veselje otrok in tudi kako se je končalo: “Gregorčke smo ujeli pri sladoledarju, kjer so jih gasilci PGD Rače in člani Planinskega društva Fram pobirali iz vode.”

Povzela je še: “Veliko otrok je svoje gregorčke večkrat spustilo po potoku. Vzdušje je bilo čudovito, saj smo ob spuščanju gregorčkov uživali tudi vzgojitelji, starši, babice, dedki, tete, strici in prijatelji. Spusta gregorčkov v Račah, se je udeležilo 160 otrok s svojimi starši, sorodniki in prijatelji.”

FOTO: Vlasta Bobovnik in Nika Soršak
FOTO: Vlasta Bobovnik in Nika Soršak

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.