21:25, ned, 16. Jun

FOTO in VIDEO: Karierni sejem presežkov: Rekordno število obiskovalcev in prostih delovnih mest





Nove delovne priložnosti na Štajerskem so že v dopoldanskem času privabile rekordno število obiskovalcev na Karierni sejem MojeDelo.com v Maribor. Največji karierno-zaposlitveni dogodek v regiji je v enem dnevu, na enem mestu, ponudil kar 1000 novih delovnih mest in možnost stika s 44 delodajalci. Razsežnosti pomanjkanja kadrov so večje, kot si lahko zamislimo, so povedali govorci na novinarski konferenci.

Priložnosti je enostavno treba iskati na vsakem koraku

Odgovore na pereče vprašanje: Ali bomo še kdaj našli dovolj zaposlenih za službe, ki so na voljo? so na novinarski konferenci iskali Bernard Memon, direktor območne službe ZRSZ, dr. Simon Rečnik, direktor tržnih izdelkov in član uprave Lek d.d., Rok Pajk iz agencije Kariera d.o.o., Marko Gorjak, direktor Orodjarstva Gorjak in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor ter predstavnici organizatorja sejma mag. Sarah Jezernik Konovšek, direktorica Styria digital marketplaces, d.o.o. in Nika Rakonjac, vodja strateškega marketinga na Styria digital marketplaces, d.o.o.

»Res smo v digitalni dobi, a človeškega kontakta ne more nadomestiti ničesar. Tega se zavedamo in zato smo tudi letos pripravili sejemsko izkušnjo kot najbolj barvito tržnico, ki predstavlja možnost, da si v roke sežejo iskalci zaposlitve in delodajalci,« je v uvodu poudarila mag. Sarah Jezernik Konovšek, direktorica Styria digital marketplaces, d.o.o., Nika Rakonjac, ki skrbi za strateški marketing na Styria digital marketplaces, d.o.o.., pa je poudarila, da poskušajo kandidatom odpreti oči za priložnosti in možnosti, da najdejo najboljše delovne pogoje zase.

Fotografije: Marko Pigac in Žan Beti

Dobra polovica delodajalcev v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadrov, najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva, zdravstva, socialnega varstva in izobraževanja, ugotavljajo na ZRSZ. »Potrebe delodajalcev so veliko višje, kot je razpoložljivega kadra. Samo v območni službi Maribor je napovedanih 4000 zaposlitev. Stanje nizke brezposelnosti je posledica dobre kondicije slovenskega gospodarstva,« je povedal Bernard Memon.

Aktualni najuglednejši delodajalec podjetje Lek d.d., ki namerava v obratu Lendava zaposliti 300 delavcev, je poudaril pomembnost sodelovanja s šolami in univerzami in oznanil, da bodo v podjetju Lek d.d. iskali rekordno število zaposlenih, kar 500 novih kadrov do leta 2026: »Pritegniti želimo najboljše, kar ponujajo zaposlitveni trg, fakultete, raziskovalni inštituti in druge izobraževalne ustanove iz Slovenije in tujine. Zaposlujemo ljudi z zelo raznolikim strokovnim ozadjem, poleg naravoslovcev tudi strokovnjake s področja poslovnih in družboslovnih ved, kot so IT strokovnjaki in vodje projektov,« je povedal dr. Simon Rečnik iz Lek d.d.

Fotografije: Marko Pigac in Žan Beti

Morali bi spodbujati deficitarne poklice

»Opažam pomanjkanje interesa države za spodbujanje deficitarnih poklicev,« meni Marko Gorjak iz podjetja Orodjarstvo Gorjak d.o.o., zato, podobno kot Lek d.d, sodelujejo s izobraževalnimi ustanovami» Dobro sodelujemo s šolami, kjer mladim predstavljamo poklice, za katere že danes vemo, da bodo velike potrebe v prihodnosti.«

Rok Pajk iz agencije Kariera d.o.o. vidi razloge za izzive delodajalcev pri pridobivanju kadrov v nenehni rasti nekaterih panog, potrebah po specializiranih veščinah ali pa preprosto pomanjkanje usposobljenih kandidatov na trgu dela: »Ključno je, da podjetja ostanemo agilna in inovativna pri iskanju talentov, saj se lahko le tako učinkovito odzovemo na izzive, ki jih prinaša nenehno spreminjajoče se tržno okolje.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.