08:07, pon, 6. Maj

FOTO in VIDEO: Na Festivalu Lent so odmevale revolucionarne pesmi





V nedeljo je na Glavnem odru Festivala Lent nastopil Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki je občinstvu postregel z revolucionarnimi pesmimi, angažiranimi z borbo za človekove in delavske pravice ter bojem za svobodo.

Pija Cah, zborovodkinja zbora, je poudarila, da izbirajo pesmi, ki so za človeka, socialne, za delavske pravice, tudi partizanske, “ker so se partizani borili za pravice, za mir, za svobodo, za kruh”. Ob tem je dodala: “Če tega ni, skušamo mi s pesmijo spomniti in opominjati druge.” Pojejo veliko pesmi, ki pa niso samo slovenske, tako se sliši na njihovih koncertih tudi italijanske, španske, hrvaške … Cahova pravi, da gredo čim širše s pesmimi, na ves svet. Imajo namreč tudi občinstvo, ki ni samo slovensko. Posebej je izpostavila italijansko, saj so doma blizu meje z Italijo.

Začetek nastopa Tržaškega partizanskega zbora Pinko Tomažič:

Odziv občinstva je vedno močan, poje zraven, tako je bilo tudi na nedeljskem koncertu v Mariboru. Pri pesmi, ki jo imajo v rednem programu na koncu, Vstajenje Primorske, pa tudi vstanejo. Cahova pravi, da je občinstvo se naučilo, da gre za himno: “Jaz sem obrnem in ljudje se ob tem avtomatsko vstanejo. Zdaj jim je to obvezno. To naredijo.” Sicer pa nimajo stalnega seznama, razen prve in zadnje, ampak se seznam spreminja. V zboru je zdaj 70 članov in članic, v Mariboru jih je bilo 15 manj. V prihodnosti še načrtujejo koncert v Sežani, nato gredo v Bazo 20, nato gredo “malo na počitnice”. Konec avgusta bodo pa delali na novo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.