01:44, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: Na Glavnem trgu postavili božično drevo, v Vetrinjskem dvoru pa predstavili vsebino Čarobnega Maribora





Danes so na Glavnem trgu v Mariboru postavili božično-novoletno drevo, ki bo krasilo krožišče. Čez nekaj dni bo na Glavnem trgu stalo tudi veliko kolo, s katerim se bodo lahko obiskovalci dvignili nad strehe hiš. V Vetrinjskem dvoru pa so predstavili Čarobni Maribor, ki bo po mestu nudil manj praznične razsvetljave kot prejšnja leta, hkrati pa različne vsebine.

V Mestni občini Maribor se že pripravljajo na Čarobni Maribor, ki bo letos manj osvetljen kot prejšnja leta, o čemer smo že poročali. Danes je naša ekipa ujela delavce, ki so na Glavnem trgu v krožišču postavljali božično-novoletno drevo. Podobno drevo bo sicer še na Cesti Proletarskih brigad in v Radvanju.

Nedaleč stran, prav tako na Glavnem trgu, bo tudi veliko panoramsko kolo, ki se bo vrtelo, obiskovalci pa se bodo lahko z njim povzpeli nad strehe in videli del Maribora z druge perspektive. Po besedah direktorja Zavoda za turizem Maribor Jureta Struca je to kolo omenil med vrhunci Čarobnega Maribora.

Mariborski župan Saša Arsenovič je zadovoljen, da bo Maribor imel Čarobni Maribor, sicer pa je poudaril, da je vesel idej kreativnih idej sodelujočih. Dejal je še, da so v javni razsvetljavi zamenjali 1.120 sijalk z novimi, cenejšimi.

Na letošnjem Čarobnem Mariboru več vzporednih projektov

Varčevanje in projekte, s katerimi bodo energijo za razsvetljavo pridobivali drugače, je omenila tudi Neva Pipan iz Kabineta župana MO Maribor. Lučke bodo tako vklopljene po urah v dnevu manj časa, osvetljene bodo tri smreke: na Glavnem trgu, na Cesti Proleterskih brigad in v Radvanju, drugod ne. Lučke na Piramidi ostajajo, prav tako še ponekod drugod.  Več manjših smrečič bo okrašenih pod okriljem Hiše. Naredili pa bodo tudi čarobni stroj, ki ga bodo otroci s kolesi oživljali na Trgu svobode. Omenila je še več projektov v sklopu Čarobnega Maribora, ki se bodo odvijali v centru mesta, npr. “Goni za lučke” in program “Poženi, ti to zmoreš”, ki sta oba dobrodelna.

Bolj kot se poganja kolo, več lučk bo svetilo

Študent Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Matic Markovič je podrobneje razložil tehnične značilnosti projekta, pri katerem bodo mehansko energijo, ki se jo prizvede pri vožnji s kolesom, pretvorili v električno energijo.  Ta bo zadostovala za napajanje lučk na božično-novoletni jelki.  Lučke na drevesu so razvrščene tako, da pride do efekta: bolj kot se poganja kolo, več lučk bo svetilo.

Dedek Mraz pride s Pohorja 10. decembra

Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine Maribor pa je povedala, da se že pripravljajo na prihod Dedka Mraza, ki bo s Pohorja prišel v mesto 10. decembra in ostal vse do 28. decembra. Ves ta čas pa bodo v Zvezi prijateljev mladine Maribor skrbeli tudi za praznične ustvarjalne delavnice.

Dobrodelna akcija Vrečka Srečka

Letos bodo v Mestnih nepremičninah ponovno organizirali akcijo Vrečka Srečka, je povedala Nataša Matijevič in dodala, da je njen namen izkoreniniti plastične vrečke. Akcija je dobrodelna, s prostovoljci in Društvom UP-ornik bodo obdarili starostnike z darili, ki jih bodo med drugim zbirali na tržnici in na božični tržnici.

Božična tržnica je letos zasnovana drugače

Predstavila je še Božično tržnico, ki bo na Glavnem trgu, letos pa bo nekoliko drugačna kot doslej, razdeljena bo namreč na dva dela, pri tem bodo poskrbeli tudi za dobrodelno noto.

Jure Struc je še dejal, da bodo na Trgu Leona Štuklja ponovno koncerti, kot so bili pred epidemijo covida, ti bodo v zadnji tretjini decembra, ni pa še povedal, kdo bo nastopal. Od prvega decembra pa bo na istem trgu že gostinska ponudba.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.