06:38, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: Na otvoritveni Etno povorki več kot 30 tradicionalnih pustnih mask





Po uspešnem skoku kurentov v peti letni čas, se je danes s predajo oblasti Ptuj tudi uradno spremenil v etnografsko prestolnico pisanih barv. Malo po 11. uri je županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek predala oblast princu karnevala Darku Cafuti, baronu Jakobu Zeklu Videmskemu, ki bo tekom festivala skrbel za blagostanje v mestu. Na Ptuju se je tako pričel čas veselja in radosti, ki bo trajal vse do pokopa pusta, 5. marca. Na današnji etnografski povorki se je zbralo več kot 10 tisoč obiskovalcev. 

Potem ko je Princ Karnevala tudi uradno prevzel ključe mesta, je povedel povorko po ulicah mesta. Novoizvoljena županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek, je kljub temu, da je šele pred časom prevzela oblast v mestu, to za nekaj časa morala predati novim oblastem.

S predajo oblasti se je tudi uradno pričelo praznovanje petega pustnega letnega časa, letos prvič pod okrilje UNESCA.”Ptuj se bo danes in v teh 11 dnevih preobrazil v največji muzej nesnovne kulturne dediščine Evrope na prostem. Ob kurentu, ki je pod okriljem UNESCA, imamo danes še tri like. Prvič imamo tudi skupino iz Sardinije, t.i. kožuharje, kurentu podobne like. Videli smo tudi lik iz Sardinije, ki je podoben našemu liku Baba deda nosi. To bogastvo etnografsko pustne kulturne dediščine, največji prikaz v Evropi, se je zgodil ravno danes, na Ptuju,” je ponosno dejal Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC.

Mednarodna povorka s prikazi etnografskih likov je zagotovo srce Kurentovanja in prava paša za oči. Poleg kurentov, so si obiskovalci, in teh ni bilo malo, oči lahko napasli na številnih pustnih likih, teh je bilo več kot 30. Od oračev, kopjašev, picekov, medvedov in veliko etnografskih mask in likov iz tujine. O tem kakšno je bilo vzdušje na otvoritveni etno povorki pa si lahko pogledate tudi v današnji 1. oddaji S Kurentovanja na BK TV, nocoj ob 20.00.

Nekaj fotoutrinkov v priloženi fotogaleriji:

 

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.