03:17, ned, 5. Maj

FOTO in VIDEO: Na predstavitvi Strategije razvoja kulture v Mariboru ogorčenje, ker je v strategiji izbrisano, da Pekarna ostaja na istem mestu





Na današnji javni predstavitvi Strategije razvoja kulture v Mestni občini Maribor se je odvila daljša razprava, v kateri so nekateri razpravljavci bili odklonilni do posameznih točk oziroma so želeli, da se nazaj v strategijo zapiše stavek, da Pekarna ostaja na istem mestu, ne pa, da se seli.

Osnutek dokumenta Strategije razvoja kulture v Mestni občini Maribor je predstavil Klemen Brvar, prisotni so bili tudi članice in člani strokovne komisije za pripravo strategije in podžupanja MO Maribor Alenka Iskra.

Klemen Brvar je dejal, da strategija sledi trem osnovnim ciljem: izboljšanju statusa kulture v mestu, “torej da kultura postane razvojno področje, ki se ga rešpektira, vključuje v druge razvojne politike mesta, potem drugo področje je vidik uporabnika, torej izboljšati uporabniško izkušnjo kulture za meščane na eni strani in za tiste, ki prihajajo v naše mesto, za katere mislim, da jih bo vedno več. Tretje področje pa je v bistvu zagotovitev ustreznih pogojev za delo za tiste, ki to kulturo in umetnost kreirajo”.

Programski svet Kulturnega centra Pekarna je že pred javno razgrnitvijo sporočil, da “obsoja cenzuro Mestne občine Maribor v poglavju KC Pekarna v osnutku Strategije razvoja kulture. Poglavje in pripadajoči ukrepi se namreč bistveno razlikujejo od tega, ki ga je napisala delovna skupina, podpisana pod osnutek SRK. Karolina Babič, vodja delovne skupine, je namreč povedala, da je v zadnji verziji dokumenta SRK z dne 29. aprila, ko je delovna skupina za SRK prenehala z delom in oddala osnutek, KC Pekarna umeščena v dokument na način, da poudarja pomen Pekarne za del mesta, v katerem se je razvila, opozarja, da samoniklih centrov ni mogoče seliti ali jih umetno na novo vzpostavljati. Prav tako izpostavlja, da je ohranitev KC Pekarna ključnega pomena za kulturni in družbeni razvoj mesta in zato delovna skupina v svoji zadnji verziji poziva k upoštevanju že sprejetih dogovorov-k nadaljevanju investicijsko-vzdrževalnih del in k nadgradnji in razširitvi Upravljavskega modela KC Pekarna”. Danes so v razpravi omenili tudi to.

Območje KC Pekarna

Tako je Ramiz Derlić iz PS KC Pekarna na koncu razprave tudi povzel njihovo mnenje, da so sodelovale pri nastajanju dokumenta skoraj “vse nevladne organizacije in javni sektor je dal pisno podporo skozi anketo, da Pekarna ostane na mestu. Strokovna skupina je to zapisala, se pravi, vsa ta dognanja skozi ta proces so se zapisala in formulirala v obliki, da se Pekarna pač prepoznava kot en pomemben del mesta in da tam tudi mora ostati, kjer je, kar si mi tudi zelo želimo oziroma zahtevamo. Medtem ko je bil ta stavek enostavno izbrisan ven iz predloga strategije, zaradi česa smo mi bili ogorčeni. In to smo izvedeli od pripravljavcev, avtorjev, kar se po našem mnenju postavlja pod vprašaj. Sploh to, kar cel čas trdijo, da mora biti temelj te strategije, se pravi participatornost, vključevanje, odprtost, stroka”.

Nato je poudaril, da je “ravno ta stroka bila povožena in javnost in participatornost je bila povožena z nekimi enostranskimi odločitvami cenzorjev na mestni občini. S tem se pač ne moremo strinjati, ker – kam pa sploh gre mariborska kultura.”

Brvar odgovarja na to, da je del odstavka izbrisan, da je v strategiji Pekarna omenjena, “tudi v dikciji, da jo mesto rešpektira, da jo vidi kot pomemben del mestne kulturne krajine, pušča pa dovolj odprtega prostora za začetek dialoga. Torej poznamo perečo tematiko morebitne selitve Pekarne na drugo lokacijo oziroma ostanka Pekarne na tej lokaciji”.  A vendar pogovori potekajo že več let, tako da zdaj ne moremo govoriti o začetku dialoga, ampak kvečjemu o nadaljevanju. Tema je namreč stara več kot 20 let, pravzaprav vse od začetka Pekarne, kar je nato le omenil Brvar, češ da “so že potekale podobne debate, tako da nič novega”.

Da je sicer sama strategija “relativno dobro zastavljena”, je dejal mestni svetnik Vlado Šega in “da je nepomembna, če je ne uresničujemo”. Pa tudi, da je politika tista, ki mora skrbeti, “da bo kultura tudi delovala, ne pa da je to nujno zlo, ki mu namenimo toliko in toliko denarja. In da če mu damo še deset procentov cvenka zraven, potem smo naredili svoje – to še zdaleč ni res”.

Kar se tiče morebitne selitve Pekarne, pa je Šega dejal: “S temi prostori je tako, da jih je izredno težko seliti, ker prostor sooblikuje vso to zgodbo tam okoli. Jaz razumem po eni strani občino, ki bi želela to (dati) drugam, moraš pa razumeti ljudi, ki delajo v tem okolju, da to enostavno ni neka stvar, ki bi jo prenesel kamor koli drugam.”  Nato pa je še poudaril, da “ni kultura tista, ki bi morala pomagati turizmu, ampak je turizem tisti, ki bi se moral usesti na že obstoječo obstoječo kulturo, to pomeni, mi moramo razvijati kulturo, na katero se lahko usede turizem,  ne pa razvijati turistično kulturo, ker za to je potem brez zveze javni denar, to so potem komercialna sredstva”.

Osnutek strategije bo šel na obravnavo na sejo mestnega sveta, kjer bo predvidoma imel dve obravnavi: sprejem in potrditev strategije v mestnem svetu MOM.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.