08:01, pet, 3. Maj

FOTO in VIDEO: Na Zavrhu v okviru 37. Maistrovih prireditev položili venec k spomeniku Rudolfa Maistra





Na Zavrhu v občini Lenart že 37 let skrbijo, da se ohranja spomin na Rudolfa Maistra, ki je rad zahajal na Zavrh.

Med pobudniki za Maistrove prireditve in ohranjanje spomina na Rudolfa Maistra je zgodovinar Aleš Arih. V vseh teh letih so Maistrove prireditve izpeljali neprekinjeno in se na njih spomnili ne samo na generala in pesnika Rudolfa Maistra, ampak tudi na njegove soborce in podpornike.

 

 

“Mnogi ne vedo, zakaj Zavrh. A mi ga imenujemo celo Maistrov Zavrh. In to iz preprostega razloga,” nam je dejal Arih in dodal: “Ker je Maister ob koncu svoje vojaške kariere prihajal sem na Zavrh. Tukaj je bila vila – takšna, kot je danes. Njen lastnik pa je bil Štupica. In ta Štupica je bil mladosten prijatelj Maistra, bila sta skupaj na Dunaju in potem postala velika prijatelja.”

Prav zaradi tega so domačini priznali Maistra za svojega. V hiši so pred leti uredili sobo spominjanja Maister po Maistru, v kateri imajo razstavo o življenju Rudolfa Maistra.

Sinoči so tako postavili venec pred Maistrovim doprsnim kipom. V neposredni bližini je tudi Maistrova klop, na kateri je kip Maistra, ki ima “odloženo” svojo generalsko kapo. Galerija je bila odprta, tako da so si lahko obiskovalci ogledali razstavo in sobo generala Maistra. V sosednjem prostoru, v dvorani pa so pripravili kulturni program.

Slavnostni govornik je bil Peter Zakrajšek, poveljnik Centra vojaških šol. V kulturnem programu pa so nastopili Kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske, Eva Lorbek in Matic Lorbek, učenci OŠ Voličina in Slovenskogoriški glasovi.

Uro pred dogodkom so v Nadbišču odkrili spominsko ploščo dr. Francu Voglarju, šolniku in politiku, Maistrovem sodelavcu in tajniku Narodnega sveta za Štajersko 1918 na mestu njegove rojstne hiše.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.