22:33, sre, 8. Maj

FOTO in VIDEO: Pri komunikaciji s tistimi, ki neupravičeno zasedajo parkirna mesta za invalide, prihaja tudi do prepirov





Na parkirnih mestih za invalide so velikokrat parkirana vozila, ki tam ne bi smela biti. Kako se s tem soočiti, reagirati in se tudi pogovoriti s kršitelji, ve predsednik Društva paraplegikov Podravja Boris Klep. Povedal nam je, kako reagirajo tisti, ki tam parkirajo ali pa ga zaparkirajo in zaradi tega ne more v avto ali iz njega.

Boris Klep je na invalidskem vozičku že vrsto let, pri tem pa opaža seveda marsikaj.  Nenehno se sooča tudi s težavami in izzivi invalidne osebe na vozičku tako pri premagovanju arhitektonskih ovir kot tudi pri parkiranju. Prav o tem je spregovoril z nami, pri tem pa pokazal, da dejansko invalid na vozičku mora imeti več prostora na parkirnem mestu, tako da lahko izstopi iz avta ali pa vstopi vanj.

Nekateri vozniki se po opozorilo agresivno odzovejo

Pravi, da še vedno prihaja pri komunikaciji s tistimi, ki neupravičeno zasedajo parkirna mesta za invalide, do prepirov, čeprav sam mirno pove. “Zna do kakega konflikta priti, predvsem besednega. Se pa ljudje verjetno, ko jih opozoriš, znajo kar besedno agresivno odzvati,” je povedal in dodal, da mogoče tudi zaradi tega, ker ko se sedi v avtu, mogoče mislijo, da ni invalid, saj vozi avto. A invalidi imajo prirejena vozila, tako da lahko vozijo.  Sam pravi, da skuša ohraniti mirno kri in razložiti. Nato se boljše, dobro odzovejo.

Parkirni prostor za invalide skupaj z rumeno talno oznako

Ne vzamejo si samo par minut za parkiranje, ampak tudi pol ure, uro

Glavni razlog za to, da so parkirna mesta za invalide širša in rezervirana prav zanje, je to, da potrebujejo več prostora za vstop in izstop iz avta. Klep tako pravi: “Vrata se morajo odpreti v celoti, drugače ne dobiš vozička ven.” Podobno je tudi pri vstopu nazaj v avto. Ob vsem tem pa mora biti tudi dovolj prostora za obračanje in sestavljanja vozička.

Boris Klep: Invalid mora imeti dovolj manevrskega prostora za obračanje vozička

In tudi zaradi tega so parkirna mesta za invalide ali širša ali pa imajo v neposredni bližini dodan prostor, ki je označen z rumenimi črtami. Tega prostora ne smejo zasesti vozniki drugih vozil ali tja postaviti kake ovire, saj sicer invalid res ne bi mogel iz avta ali vanj.  Klep pravi, da se velikokrat zgodi, da kdo z manjšim avtom kar zapelje tja. In potem mora sam čakati.  In kot pravi, skuša potem spet razložiti ljudem, zakaj so te črte, zakaj so take oznake. In ponovno se zgodi, da nekateri ljudje ne marajo, da se jim to pove, hitro se usedejo v avto in gredo. Nekateri pa se opravičijo, povejo, da se jim je mudilo.  A si vzamejo par minut, pol ure, uro, še pravi.

Ali obstaja solidarnost med različnimi invalidi

Klep je še povedal, da se morajo invalidi med seboj včasih dogovarjati, kdo od njih ima pravzaprav prednost. Sam je že doživel, da je moral drugemu invalidu, ki je lahko hodil, razlagati, da potrebuje on z vozičkom nekoliko več prostora ob parkirnem mestu. In tako se lahko zgodi, da tudi med njimi pride do nesporazumov, a redkeje kot pa z drugimi ljudmi. Sam zagovarja to, da imajo v takem primeru pri parkiranju na mestih, rezerviranih za invalide, prednost tisti, ki so na vozičkih, saj morajo, kot je že dejal, do konca odpreti vrata, nekomu brez vozička pa načeloma  ni treba.

Večina ljudi ne naredi ničesar, ko vidijo na parkirnem mestu za invalide vozilo brez oznake

Poročali smo že, da so predvidene kazni za tiste, ki neupravičeno parkirajo na parkirnem mestu, označenem za invalide.  Pa tudi, da se velikokrat na družbenih omrežjih opazi, da nekateri posamezniki objavljajo fotografije tako napačno parkiranih vozil. Te fotografije objavljajo ali na svojem profilu ali pa na določenih straneh, da bi tako opozorili, da je še nekdo ponovno parkiral na parkirnem mestu, ki je rezervirano samo za invalide. Vprašanje je, ali so take objave koristne in ali se zaradi njih kdo premisli in nič več ne parkira tam, kjer ne bi smel.

Boris Klep: Vozilo invalida mora imeti primerno oznako, da sme parkirati na parkirnem mestu za invalide

V anketi, ki smo jo objavili lanskega decembra, v času, ko sicer obeležujemo mednarodni dan invalidov, smo naše bralce vprašali, kaj naredijo, ko vidijo na parkirnem mestu za invalide parkirano vozilo brez ustrezne oznake. Večina je odgovorila, da ne naredi ničesar. Sledijo tisti, ki počakajo voznika in mu povedo, da se to ne dela. Kot nam je povedal Boris Klep, lahko pride pri tem tudi do razprave, saj lahko vozniki, ki napačno parkirajo, ne reagirajo vedno mirno. Sam se sicer odloča za mirno komunikacijo. V naši anketi so nato sledili odgovori, da napačno parkirana vozila prijavijo policiji ali redarstvu. Nekateri pa vozilo fotografirajo in nato fotografijo objavijo na družbenem omrežju ter s tem opozorijo na dejanje in voznika. Nekateri pa  vozniku za brisalcem pustijo pisno opozorilo, da so napačno parkirali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.