FOTO in VIDEO: Rimske ulice preplavili Rimljani

Danes so se po ulicah Ptuja sprehodili Rimljani, vestalke, senatorji, gladiatorji in drugi rimski funkcionarji. V okviru XII. Rimskih iger so prvič pripravili tudi dirko s konjskim vpregami, imenovano Kvadrig. Ptujska Panorama je tako za kratek čas postala Circus Maximus.

Ave!” se v teh dneh sliši na ptujskih ulicah in med Ptujčani ter Ptujčankami. Tretji, predzadnji dan XII. rimskih iger je poskrbel za pravi spektakel, ki je pozitivno presenetil tudi organizatorje. V video izjavi pojasnjuje Andrej Klasinc, predsednik Poetovio LXIX, Društva za ohranjanje rimske zgodovine in običajev, ki je v teh štirih dneh pridobil naziv Senator Klasus.

Najprej so se pred Mestno hišo predstavljale različne “rimske” družine in drugi Rimljani iz Slovenije in tujine. Tako smo lahko videli tudi gladiatorje iz Pule in rimske vojake iz Splita. Tudi županja Mestne občine Ptuj, Nuška Gajšek je nadela rimsko togo in se za štiri dni prelevila v Livio Primo.

Sicer pa z letošnjimi XII. Rimskimi igrami obujajo dva tisoč let stare rimske zgodbe, ki temeljijo na najmogočnejšem obdobju v zgodovini najstarejšega slovenskega mesta. Letošnje igre posvečajo počastitvi 1950. obletnice zbora vojskovodij v Poetovioni, na katerem jih je Markus Antonius Primus nagovoril, da so potrdili Vespazijana za cesarja.

Nekaj utrinkov prilagamo v fotogaleriji:

 

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV