18:37, pet, 26. Apr

FOTO in VIDEO: Španski vulkan še vedno ogroža ljudi





Na španskem otoku La Palma, ki je ob severozahodni obali Afrike, so evakuirali še več prebivalcev zaradi izbruha vulkana Cumbre Vieja.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so evakuirali na otoku več sto ljudi, od začetka izbruha je tako evakuiranih več kot sedem tisoč prebivalcev. Tokovi lave se sicer še vedno širijo naprej, poroča STA.

Ob vsej masi lave, ki gre na vse strani, se spreminjata površina in obseg otoka. Tokovi lave namreč še vedno nezadržno polzijo po otoku in tudi v morje ter tako prekrivajo vse, kar se znajde na njihovi poti.

Mnoge skrbi, da bo oblak žveplovega dioksida, ki se še vedno širi naprej, škodoval tudi pri nas. Strokovnjaki zatrjujejo, da je oblak visoko nad pet tisoč metri in da v nižinah vrednosti žveplovega dioksida ostajajo v mejah. Informacijska služba vlade Barbadosa (BGIS) je na svoji Facebook strani objavila fotografije vulkanskega dima iz vulkana na španskem otoku La Palma ob obali severozahodne Afrike

Na Facebook strani Volcano Cumbre Vieja pa so zapisali, da se ljudje borijo še naprej in da spodbujajo vse ljudi, ki jim zdaj ni lahko, da še naprej vztrajajo.

Vulkan bruha lavo že od 19. septembra, od takrat se trudijo, da bi čim več prebivalcev spravili na varno.

Še vedno upajo, da lava ne bo šla veliko iz svojih tokov in da jo bodo lahko zajezili.

Vulkan Cumbre Vieja na španskem otoku La Palma. Vir: Google maps

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.