09:08, pet, 26. Apr

FOTO in VIDEO: Tradicionalni Kurentov skok na Ptuju





S kurentovim in korantovim skokom so otvorili 63. Kurentovanje na Ptuju. Bili smo pri Zokiju na Budini, kjer kurenti po tradiciji nadenejo zvonce in začnejo preganjati zimo.

Kurentov skok je dogodek, ki zaznamuje začetek pustnega časa in ko si kurenti prvič v tem letu nadanejo zvonce. Pustni čas se začne po krščanskem prazniku svečnice ob polnoči, takrat pa “kurent prvič skoči” in tako naznani pustni čas. To je letos bilo v noči iz 2. na 3. februar. Že tradicionalno se je ta odvijal na domačiji drugega princa karnevala, Zorana Križaja-Zokija. Tam so tudi letos uradno najavili začetek pustnih opravil na Ptuju. Kurenti si tako prvič nadanejo zvonce in plešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in prinašanja pomladi ter dobre letine. Letos se je po več letih lahko skok spet organiziral v takšni obsežnosti kot je bil pred pandemijo. Dogodka se je udeležilo veliko število obiskovalcev in še večje število kurentov, od mladih pa do starejših generacij.

Že v prihodnjih dneh pa se bo Ptuj spet predstavil kot slovenska pustna prestolnica. V soboto, 11. 2., se bo odvijala otvoritvena etno povorka, v nedeljo, 19. 2. pa sledi vrhunec Kurentovanja, mednarodna karnevalska povorka. Rajanje bo trajalo vse do pustnega torka, 21. 2., ko bodo pusta tudi pokopali.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.