06:46, ned, 5. Maj

Po odmevni kazenski ovadbi se županja občine Ruše ni pojavila na seji





Za danes je županja občine Ruše, Urška Repolusk, razpisala 12. redno sejo občinskega sveta občine Ruše.

Urške Repolusk sicer na sejo ni. Vodi jo Ladislav Pepelnik, ki je uvodoma dejal, da bo sejo vodil po pooblastilu županje. Županjo pa opravičuje, ter doda, da je sicer bil predlog na eni izmed preteklih sej tudi to, da sejo vodi nekdo drug, kar so danes tudi udejanjili. Sredi tega meseca smo sicer v medijih poročali o tem, da je policija podala kazensko ovadbo zoper županjo Urško Repolusk. Več tukaj.

Na seji je bilo na začetku prisotnih 17 od 18 svetnikov, kasneje se je zbranim pridružil še 18 svetnik. Takoj na začetku seje se je pri svetnikih porodilo vprašanje, kako se na občini Ruše izvršujejo sklepi, ki jih sprejmejo na občinskem svetu. Izpostavili so, da je osnovna funkcija občinskega sveta tudi to, da nadzoruje izvrševanje sklepov, sprejetih na sejah. Tomi Prosnik je izpostavil, da pogreša realizacijo sklepov iz prejšnjih sej. Prosi, da bi to začeli delat, saj 19 člen statuta tudi tako narekuje.

Nadzorniki še naj ne bi dobili denarja

Pepelnika je prosil tudi za informacijo o realizaciji 20.člena prejšnje seje, kjer so pozvali županjo k izplačilu nadzornikov. Ker županje Urške Repolusk ni na seji, je Ladislav Pepelnik za odgovor poprosil direktorico občinskem uprave Katjo Markač Hrovatin. Le-ta je pojasnila, da je stališče županje do izplačila nagrad nadzornik že jasno, da je to že večkrat izrazila.

Poudarila je tudi, da sklep sicer narekuje županji izplačila nagrad nadzornikom, a sklep ni zavezujoč za županjo. Na to pojasnilo Markač Hrovatinova je Darko Knez pripomnil, da občinski svet je najvišji organ odločanja, ter da je županja dolžna izvrševati sklepe, ki se jih sprejme.

Po informacijah določenih svetnikov pa nadzorniki do danes še niso dobili plačila. Očitno bo tako tudi ostalo. Predlog sklepa Tomija Prosnika, ki je bil potrjen, je na tej točki bil, da se doda na seje informacije o realizaciji sklepov.

Želeli so izraziti mnenje o delovanju občine naprej, pa večina svetnikov ni bila za

Tudi pri točki o dnevnem redu je svetnik Tomi Prosnik predlagal širitev dnevnega reda. Pojasnil je, da mu je zelo žal, da v luči zadnjih dogodkov na seji ni županje, glede na to, da gre za resno zadevo, tečejo kazenski postopki, vsi ki imamo kaj kontakta z občani in drugimi prebivalci Slovenije, lahko povemo, da to meče slabo luč na občino Ruše.

“Dajem pobudno, da se razširi dnevni red, da svetniki povemo mnenje in stališče in da povemo, če se naša občina še lahko tako vodi naprej,” je dejal Prosnik. Stališče OSOR do nadaljevalnega delovanja občine Ruše. Ladislav Pepelnik, ki vodi sejo, je na to odvrnil: “Glede na to da županje ni, se mi zdi, da je nehigienično, ko nje ni, zato bi ta predlog sodil na sejo takrat, ko je županja tudi, da bi lahko tudi kaj povedala v svoj bran.”

Kljub temu, je predlog dal na glasovanje. Za je glasovalo 8 občinskih svetnikov občine Ruše, proti pa 9. Predlog ni bil sprejet.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.