06:16, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: V Selnici pripravili razstavo likovnih del mednarodne kolonije, posvečene Lojzetu Šušmelju





Tokratna mednarodna razstava z naslovom “Veš, Lojze, osemdeset let je …” v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi je rezultat likovne kolonije, posvečene Lojzetu Šušmelju. Na njej pa so tokrat predstavili likovna dela udeležencev, ki so po mnenju likovnega kritika dobra.

Mario Berdič Codella, likovni kritik, je dejal, da so domači selniški avtorji prispevali svoja dela, ki so jih naredili v atelju, a da je veliko teh pravzaprav z motivi krajine. Sicer pa sama motivika ni bila določena, prav tako ne tematika. Pravi, da je nastalo veliko dobrih del.

Meni, da so se udeleženci potrudili. Tokrat sta sodelovala tudi dva avtorja iz tujine, želijo pa si, da bi v naslednjih letih sodelovalo še več avtorjev iz tujine.

Med avtorji, ki so po mnenju likovnega kritika tokrat izstopali s svojo sliko, je tokrat Matjaž Duh. Svojo sliko, na kateri je upodobljeno mesto, zgradbe, je sam opisal tako: “Težko je govoriti o svoji sliki. Ne rad razlagam, kaj delam. Ampak slika je del enega širšega cikla, ki ga delam, razvijam zadnja leta. Zdaj pa v tewm noter vidijo gledalci, opazovalci marsikaj. Eni vidijo staro mesto, propadajoče mesto, eden je to rekel, da je Ukrajina, tisti pač ciljajo na Ukrajino, ampak – v bistvu – ciljam na neko ravnotežje med temi vertikalami, ki se pojavljajo – gledano likovno, in pa seveda ta horizontalen format, ki ga seveda podprem z neko linijo.

V tem primeru pa gre za glagolico, za te črke, ki so tukaj nastavljene, ki delujejo še bolj arhaično …” Poudaril je še, da gre za razpadanje družbe in da je asociacij polno, kaj bi dejansko lahko bilo upodobljeno na sliki, saj je dovolj odprto.

Med ustvarjalci je tudi Božo Krivokapič, ki je upodobil krajino. Povedal nam je, da ga je že od nekdaj veselila narava, planine, barve, efekti, ki izstopajo, zato tudi večinoma dela te stvari. Za tako kompozicijo se je odločil, ker so mu všeč voda, gozd, hiše, predvsem planinske.

Janko Lisjak pa je prispeval dva kipa iz varjenega jekla. Eden od teh je bil podoba slikarja. Pravi, da uporablja tako tehniko, ker je že prej poklicno delal s kovinami in ima doma opremo za to. Ustvarja predmete ali osebe iz zgodovine. Tokrat je naredil slikarja med ustvarjanjem. Ta sedi na kamnu, kot da sedi na hribovitem, kamnitem Kozjaku.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.