22:02, sob, 29. Jun

FOTO: Lumar je postal največji slovenski proizvajalec montažnih lesenih objektov, dodana vrednost na zaposlenega 82.538 evrov





V družinskem podjetju Lumar so pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili rezultate večletnega razvoja, trajnostno usmeritev, poslovanje podjetja ter izzive s katerimi se soočajo pri poslovanju.

“Lumar se je v zadnjih 20 letih uveljavil kot glavni inovator in promotor lesene montažne gradnje. Številni pilotni projekti podjetja in zgodnja usmeritev v trajnostni razvoj ter poslovanje, se danes odražajo tudi v prepoznavnosti podjetja in uspešnosti delovanja. Po tem, ko smo že 2019 postali proizvajalec z največ prihodki na slovenskem trgu, smo v letu 2023 postali tudi največji slovenski proizvajalec. Omenjeno ni bil naš cilj, ampak je posledica stalnega vlaganja v razvoj in zaupanja kupcev,” je povedal lastnik in direktor podjetja Marko Lukić. Kazalniki in trendi so tudi za prihodnost izjemno dobri, zato si v podjetju želijo, da bi se čim prej normalizirale razmere pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, ki bi od jeseni že lahko negativno vplivale na delovanje gradbenega sektorja.

Celostno obravnavajo trajnostno bivanje

Lumar razvija in povezuje različne panoge in tehnologije v Sloveniji. Na ta način so v zadnjih 20 letih ustvarili nacionalne trende montažne in trajnostne gradnje tako zasebnih kot javnih objektov. Lotili so se številnih pilotnih projektov, kot so: prva pasivna hiša zgrajena leta 2007, prvi vrtec v pasivni tehnologiji v Sloveniji leta 2008, prva plus energijska hiša leta 2009, prva aktivna hiša za poskusno bivanje leta 2013, vse hiše samo še kot skoraj nič-energijske hiše z vgrajenim prezračevalnim sistemom leta 2017 ter prva certificirana slovenska hiša s certifikatom Active House v letu 2019. Danes so prišli do standardnih produktov in rešitev, ki celostno obravnavajo trajnostno bivanje, torej upoštevajo ključne kriterije trajnostne gradnje – bivanjsko ugodje, energetsko učinkovitost in vplive na okolje.

Marko Lukić, lastnik in direktor podjetja Lumar. Foto: Marko Pigac

Konceptov trajnosti v Lumarju ne vključujejo samo v hiše, ampak jih integrirajo tudi v celotno poslovanje podjetja. V skladu z zastavljeno trajnostno poslovno in krožno strategijo so sprejeli zelene zaveze, katerih cilj je, da bi podjetje v letu 2025 postalo ogljično nevtralno podjetje. “Gre za zaveze, ki so pomembne tudi našim kupcem, saj trajnost jemljejo kot svoj način življenja. Že leta 2021 smo na našo proizvodno halo in poslovni objekt namestili sončni elektrarni, ki nam zagotavljata več kot 90 % električne energije za naše delovanje. Ob tem smo kot lastno investicijo izvedli celovito energetsko prenovo poslovne stavbe na katero smo namestili tudi zeleno streho in tako izboljšali energetsko učinkovitost ter pogoje dela zaposlenih,” je dodal Lukić. Ker verjamejo v slovenski les in lesno predelovalno verigo, so vstopili v podjetje iQwood, ki je razvilo najtanjšo leseno masivno steno brez lepil in kemikalij. »Gre za patentiran slovenski produkt, ki ima izjemno veliko potenciala. To kažejo tudi vse večje povpraševanje in proizvedene količine. Gre za odličen primer zgodbe od hloda do hiše, kjer celotna dodana vrednost ostaja v Sloveniji,« je še dodal Lukić.

Stavka vpliva na izdajanje gradbenih dovoljenj

Trg montažne gradnje v Sloveniji, se sooča s številnimi mikro in makro ekonomskimi težavami, ki vplivajo na panogo. “Ena najbolj kritičnih v tem trenutku je težava s pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Naša statistika na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj kaže, da se je v zadnjih dveh mesecih število izdanih gradbenih dovoljenj rapidno zmanjšalo, in sicer za cca. 80 % glede na predhodno obdobje in je vsako, v zadnjih dveh mesecih izdano gradbeno dovoljenje, prej izjema kot pravilo. Gre za situacijo, ki nam kljub zalogi prodanih hiš za leto in pol leto, zelo otežuje planiranje in normalno delovanje. Prve večje težave v Lumarju pričakujemo med jesenjo in pomladjo 2025, saj izpada pridobljenih gradbenih dovoljenj, tudi če bi želeli, enostavno ne bomo uspeli nadoknaditi. Vsekakor pa govorimo o milijonskih izgubah prihodkov in ogrožanju delovnih mest. Od države, pristojnega ministrstva, zato pričakujemo, da bo nastalo situacijo takoj uredilo in bo izdajo gradbenih dovoljenj dodalo na seznam nujnih, bistvenih nalog, ki jih je potrebno izvajati v času stavke. Če se zadeva ne bo takoj normalizirala, bo že jeseni to pomenilo velik udarec za celoten gradbeni sektor in slovensko gospodarstvo,” je povedal Lukić.

Poziv državi

Ob tem je iz leta v leto nejasno delovanje Eko sklada, ki je bil v preteklosti pomemben generator trajnostne in energetsko učinkovite gradnje, danes pa več pozornosti posveča financiranju nakupa sončnih elektrarn, električnih vozil, električnih skirojev, še ugotavlja Lukić.  “Gre za ljudem prijazne ukrepe, pri katerih pa večina dodane vrednosti ostane v tujini. Zato pozivamo državo, da sredstva ponovno nameni za gradnjo trajnostnih zasebnih in javnih objektov iz lesa. Ob tem pa razmisli o popravkih zelenega javnega naročanja, kjer je žal še zmeraj največkrat ključen kriterij najnižja cena,” je povedal Lukić. Od države bi tudi pričakovali, da bo končno razbremenila plače zaposlenih, saj visoko obdavčene plače negativno vplivajo na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih, ob tem pa se zmanjšuje tudi domača potrošnja.

Poslovanje v letu 2023 ocenjujejo kot uspešno

Na podlagi preteklih aktivnosti in razvoja, kljub težjim okoliščinam za poslovanje tako doma kot v tujini, v podjetju Lumar ocenjujejo poslovanje v letu 2023 kot izjemno uspešno. Lumar je z nekaj več kot 29,45 milijoni evrov prihodkov od prodaje postal največji slovenski proizvajalec montažnih lesenih objektov. »Gre za rezultat, ki je posledica konsistentnega dela, fleksibilnosti in prilagodljivosti, razvoja, odličnih sodelavcev, pionirskih projektov ter zaupanja kupcev,« pove Lukić. Bruto dodana vrednost na zaposlenega je 2023 v podjetju znašala 82.538 evrov, kar je 35 % več, kot je bila dodana vrednost v Sloveniji (61.003 evrov) in 51 % več kot znaša v dejavnosti stavbno mizarstvo in tesarstvo (54.382 evrov). Povprečna bruto plača 2023 je v podjetju znašala 2.766 evrov, kar je približno 30 % višje kot v dejavnosti (2.138 evrov) in za približno 24 % višje kot je znašala povprečna bruto plača v Sloveniji (2.221 evrov). V podjetju, ki ima 92 sodelavcev, bodo izplačali regres v višini 2.332,70 evrov.

Družinsko podjetje Lumar ima za samo tri desetletja poslovanja

Družinsko podjetje Lumar je bilo ustanovljeno leta 1993. V treh desetletjih delovanja je podjetje zgradilo preko 2.650 različnih montažnih objektov. Filozofija razmišljanja, delovanja in razvoja podjetja je usmerjena v ustvarjanje kakovostnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost. Vse to se odraža v sloganu podjetja Živi najbolje. Nove trende trajnostne gradnje prikazujejo v vzorčni hiši v Dragomlju, ki je prva slovenska hiša s certifikatom Active House. V letu 2023 so ustvarili za 29,45 milijona evrov prihodkov od prodaje. Podjetje zaposluje 92 sodelavcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.