07:55, pet, 17. Maj

FOTO: Na gmajni v Marjeti so ročno postavili majsko drevo – z žvaplami





Športno društvo Marjeta v občini Starše že vrsto let ohranja tradicijo ter na predvečer praznika dela postavi majsko drevo ročno, nato pa ob zabavi in glasbi poskrbi še za kres. Tudi letos je bilo tako.

Na gmajno pri nogometnemu igrišču v Marjeti so tako pripeljali kar 25-metrov dolgo drevo. Jože Kalčič Guli je tisti, že 40 let postavlja majpan. In tudi tokrat je bil tisti, ki je vodil veliko skupino moških, jih usmerjal, govoril, katero žvaplo in za koliko jo morajo dvigniti, premakniti, da bi počasi in zanesljivo postavili mlaj.

Postavili so ga tako, kot so včasih postavljali majska drevesa. Dejal je, da oni uporabljajo štiri pare žvapel, včasih so jih imeli tri. Zaradi dolžine drevesa, kar 25 metrov, teže in tudi zaradi močnega vremena so se odločili za štiri žvaple. Izpostavil je, da je drevo težko, saj je letos kar dobro pognalo in polno tekočine, predvideval je, da je zagotovo 300 kilogramov težje, kot bi sicer bila taka drevesa.

Najprej so pripravili varnostno nosilo, ki na koncu zadržuje majpan. Tega včasih niso imeli, je še povedal in dodal: “Ko enkrat tako stoji, se ne more podret.” Ko so majsko drevo privezali k nosilu, so ga počasi, res počasi začeli dvigovati. Da bi bilo čim boljše pričvrščeno in dobro usidrano v nosilu, mu je spodnji del nekoliko odžagal. In potem so se lotili dela.

Poklical je skoraj vse moške, ki so bili v bližini na gmajni, tako da so poprijeli za žvaple. In nato poslušali Jožeta, ki jim je klical, katero žvaplo morajo dvigniti in za koliko. Vmes so jih po njegovih navodilih tudi prestavljali po dolžini debla. Paziti so morali, da dvigujejo počasi in ne sunkovito, saj je bilo res vetrovno. Drevo ni smelo preveč zanihati, da se ne bi prelomil pri vrhu. Tega so sicer prej okrasili s trakovi in mu pričvrstili slovensko zastavo.

Majsko drevo sicer vsako leto podari eden od krajanov. Letos ga je podaril gospod Selinšek. Jože Kalčič je dejal, da so imeli zaradi dolžine drevesa kar nekaj težav, kako ga spraviti skozi gozd vse do gmajne, a jim je uspelo.

Po postavitvi so nazdravili, nato pa se pridružili ostalim, ki so pri zgradbi že čakali na koncert skupine Get back in prižig kresa.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.