18:16, pet, 26. Apr

FOTO: Obnovljene katakombe v Malečniku





V Malečniku pri Mariboru je pod cerkvijo poseben prostor, ki odstira skrivnosti zgodovine. Gre za katakombe, ki so jih pred kratkim očistili, posodobili in uredili. Letošnjega 2. novembra so jih s prenosom svete maše odprli tudi za javnost. Fizični ogledi katakomb bodo možni takoj, ko se bo epidemiološka slika izboljšala. V naši fotogaleriji pa si lahko že zdaj ogledate notranjost prostora, iz katerega po besedah mnogih vodi tudi skrivni rov.

Obiskovalec takoj ob vstopu na zunanji desni strani cerkve vidi napis: “Bog se smili kreš. verne duše vicah 1857 (Bog se usmili verne krščanske duše v vicah)”, nato na še na vrhu stopnišča starodaven kamnit nagrobni spomenik s figuraliko smrti in Marijinim monogramom. Nato se po devetnajstih stopnicah spusti do edinstvenih katakomb (grobnice ali kripte) v Sloveniji.

Katakombe je dal leta 1730 postaviti takratni malečniški župnik dr. Janez Sittich (župnik v letih 1724 – 1759). Katakombe so dolge 12, široke pa 4 metre. V sprednjem delu je kamnit oltar Sv. Križa z vzidanimi relikvijami, katerega pločevinast del je poslikan z marmorizacijo. Katakombe so skoraj pod celotno površino župnijske cerkve, imajo 64 grobnih niš ali rak (iz besede rakev = krsta), od katerih je 14 zazidanih. V njih so pokopani duhovniki, pomembnejši krajani in tisti, ki so imeli posebne zasluge za župnijo. Za oltarjem je častno mesto z desetimi grobnimi nišami. Da gre za duhovnike, ne dokazujejo le latinski napisi na njih, ampak tudi barvne poslikave lobanj z rdečimi in črnimi bireti (duhovniškimi pokrivali), so še zapisali na spletni strani Župnije svetega Petra Malečnik.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.