01:07, pet, 17. Maj

FOTO: Pahor zdravniški zbornici vročil državni red za zasluge





Predsednik republike Borut Pahor je Zdravniški zbornici Slovenije vročil red za zasluge za povezovanje zdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda zdravniškega poklica. Predsednica zbornice Bojana Beović je v izjavi pred prejemom dejala, da odlikovanje pomeni spodbudo za nadaljevanje dela in da je pot Zdravniške zbornice prava ter prepoznana.

V imenu zbornice je odlikovanje prejela njena predsednica Bojana Beović. Pred prejemom je spomnila, da je bila slovenska zdravniška zbornica v zgodovini kar nekajkrat ukinjena. Danes pa je zelo vpeta v različne dele zdravništva in tudi v predpise zdravniškega poklica. “Ampak take spodbude, taka priznanja, so zagotovilo, da gremo lahko naprej,” je povedala.

Zdravniška zbornica je red za zasluge prejela kot priznanje za povezovanje zdravnikov in zobozdravnikov v prizadevanjih za negovanje ugleda in častnosti zdravniškega poklica ter izpolnjevanje poslanstva zdravniške etike ob 130-letnici začetkov krovne stanovske organizacije zdravnikov in zobozdravnikov na Slovenskem in ob 30-letnici vzpostavitve sodobne zdravniške zbornice v samostojni državi, so pojasnili v uradu predsednika republike.

Beovićeva je dejala še, da je vsaka obletnica priložnost za proslavo

V utemeljitvi odlikovanja so zapisali, da so bili zdravniki v naši zgodovini vedno med prvaki javnega življenja tudi na drugih področjih, v kulturi, telesni kulturi, narodnem buditeljstvu, politiki. Zbornica pa se je v tridesetih letih “sijajno izkazala in uveljavila s prirejanjem pomembnih znanstvenih srečanj, z izdajanjem odmevnih publikacij, s sodelovanjem v mednarodnih pobudah pa je svojim članom in članicam postavila trdna tla za njihove poklicne poti”. V uradu predsednika republike so zapisali še, da je zbornica z dosedanjim delovanjem pomembno prispevala k razvoju družbe in še posebej slovenskega zdravništva in zobozdravstva.

Beovićeva je dejala še, da je vsaka obletnica priložnost za proslavo, pregled vsega, kar so dosegli, in tudi razmislek o poslanstvu tako zdravniškega dela kot zdravniške zbornice. “Naše izkušnje govorijo v prid temu, da bomo delali naprej kot zdravniki s svojim poslanstvom, odnosom do bolnika, do družbe. Prav tako pa se bomo še združevali v zdravniški zbornici, pri tem pomagali eden drugemu in prebivalcem Slovenije zagotavljali strokovno in etično raven zdravniške oskrbe”, je povedala.

V Zdravniški zbornici Slovenije so s slavnostno akademijo obeležili 130 let od začetka organiziranja zdravništva

Predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije in travmatolog Marko Jug pa je v izjavi pred vročitvijo odlikovanja zbornici dejal, da smo lahko vsi Slovenci izjemno ponosni na obletnici, ki jih danes praznuje zbornica. “Slovensko zdravništvo je bilo namreč v zgodovini izpostavljeno hudim izzivom, vendar se je kljub navidezno brezizhodnemu položaju vedno znalo poenotiti, se organizirati in delovati tako, da je premagalo najhujše zlo v dobro celotne družbe,” je povedal.

V Zdravniški zbornici Slovenije so s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu obeležili 130 let od začetka organiziranja zdravništva in 30 let ustanovitve zbornice v današnji obliki.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.