22:41, ned, 19. Maj

FOTO: Pokrajinski muzej Maribor in Vrtec Ivana Glinška predstavljata nagrajene slike natečaja Velike stvaritve malih mojstrov





Pokrajinski muzej Maribor je v sodelovanju z Vrtcem Ivana Glinška prenovil likovni natečaj Velike stvaritve malih mojstrov.

Odprtje razstave nagrajenih likovnih del bo v torek, 7. maja, ob 17. uri v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor.

Ob dvajsetletnici izvajanja dolgoletnega pedagoškega projekta Velike stvaritve malih mojstrov so v Pokrajinskem muzeju Maribor program posodobili in k njemu pritegnili partnerja, to je Vrtec Ivana Glinška Maribor. Program je sedaj zastavljen kot natečaj, na katerega se otroci z likovnimi deli odzovejo na razpisano temo, strokovna komisija pa prispela likovna dela oceni in izbere najboljša. V projektu tokrat poleg učencev osnovnih šol iz celotne severovzhodne Slovenije sodelujejo tudi vrtčevski otroci.

“Pedagoški program Velike stvaritve malih mojstrov je bil v preteklih dveh desetletjih eden naših najbolj uspešnih, nagrajen tudi z Valvasorjevo nagrado. V tem obdobju so osnovnošolci ustvarili veliko raznolikih likovnih del, s katerimi so se odzivali na različne, tudi družbeno aktualne teme. Sedaj je čas, da program starostno in geografsko razširimo ter mu damo dodatno težo s strokovno oceno profesorjev likovne pedagogike,” je povedala Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor.

Povezovanje med vrtcem in muzejem je izjemnega pomena, je dejala Ester Mlaj, ravnateljica Vrtca Ivana Glinška: “Projekt, kot je likovni natečaj Velike stvaritve malih mojstrov, predstavlja odlično priložnost za ustvarjanje mostov med izobraževalnimi ustanovami in kulturnimi institucijami, ki bogatijo otrokov razvoj na več področjih.”

Sodelovalo je več kot 350 otrok iz 21 šol in desetih vrtcev

Razpisana tema letošnjega natečaja je nosila naslov Časovni stroj in se vsebinsko navezuje na stalno razstavo Pokrajinskega muzeja Maribor Portret meščanstva, ki med drugim prikazuje tehnološki napredek 19. in 20. stoletja. Nanj se je odzvalo več kot 350 otrok iz 21 šol in desetih vrtcev. “Otroci so slikali zelo raznolike motive, od parnih lokomotiv in starih telefonov do podmornic in visokih koles. Nekaterim je bilo zanimivo prikazati, kako so se določeni vsakdanji predmeti modernizirali skozi čas, drugi so predmete postavili v nek kontekst, v razgibano ozadje, ali pa so se osredotočali le na predmete same,” je pojasnila Ivana Unuk, muzejska pedagoginja in vodja projekta.

 

Odprtje razstave likovnih del vrtčevskih otrok in osnovnošolcev Velike stvaritve malih mojstrov – Časovni stroj bo v torek, 7. maja 2024, ob 17. uri v Viteški dvorani mariborskega gradu. Na odprtju se bodo z glasbenim, plesnim in pevskim nastopom predstavili otroci Vrtca Ivana Glinška Maribor, ustvarjalcem izstopajočih likovnih izdelkov pa bodo podeljene praktične nagrade.

Mentorji in mentorice v vrtcih in osnovnih šolah so na različne načine otrokom približali največje tehnološke izume, ki so jih ti nato upodobili v likovnih delih.
“Zavedamo se pomena umetnostne vzgoje v predšolskem obdobju, saj ima umetnost ključno vlogo pri razvoju ustvarjalnega in čustvenega potenciala otrok. Strokovni delavci skozi različne umetniške dejavnosti spodbujamo razvijanje otrokove domišljije, motoričnih spretnosti ter seveda sposobnost izražanja in komuniciranja z umetnostjo. Obenem pa skozi umetnostno vzgojo v predšolskem obdobju spodbujamo razvoj socialnih veščin, samozavesti in spoštovanja do umetnosti in kulture nasploh v ožjem in širšem družbenem okolju,” je razložila Julijana Kološa, univ. dipl. vzgojiteljica iz Vrtca Ivana Glinška.

Prispela dela je ocenila strokovna komisija, v kateri so bili prof. dr. Matjaž Duh, prof. dr. Jerneja Herzog in mag. sc. Katja Kozjek Varl iz Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, univ. dipl. vzgojiteljici Julijana Kološa in Maša Hedl iz Vrtca Ivana Glinška Maribor in Ivana Unuk, univ. dipl. um. zgod., kustodinja pedagoginja Pokrajinskega muzeja Maribor. Med prispelimi likovnimi deli je komisija izbrala sto del, ki bodo na ogled na občasni razstavi Velike stvaritve malih mojstrov v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Matjaž Duh, predsednik komisije, je ocenil razstavljena otroška dela kot zelo kakovostna: “Mladi likovni ustvarjalci so se izkazali in ustvarili likovna dela, ki predstavljajo zanimive likovne rešitve na postavljeno temo o časovnem stroju. Odlikuje jih raznolikost tako glede likovnih področij, oblikovanja na ploskvi in izvedenih tehnik kot tudi glede na način reševanja zastavljene likovne naloge. Iz vsake starostne kategorije je strokovna komisija za nagrade izbrala po tri likovna dela, ki so s svojo kakovostjo in sugestivnostjo ter neposrednostjo izstopala.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.