04:58, sob, 4. Maj

FOTO: Preverite stanje temperatur v ulicah, kjer so drevesa in kjer jih ni. Razlika je celo v 20 stopinjah in več!





Temperaturne meritve, ki jih je opravila Civilna iniciativa narava Slovenskih goric v Lenartu, so pokazale, kako pomembno vlogo imajo drevesa in ostalo zelenje v naseljih.

Zaradi zelenja so namreč temperature ozračja, tal nižje, kar pomeni, da je poletno vročino tam, kjer je zelenje, tudi lažje prenašati.

Posnetek objave na Facebooku. Vir: Facebook, Civilna iniciativa narava Slovenskih goric

Meritev so opravili v petek, 1. julija 2022, med 12. in 14. uro, ko velja, da je največja pripeka. Uradna temperatura je znašala 31 stopinj Celzija. Sami so merili z digitalnim termometrom, ki meri le do 55 stopinj Celzija. Kjer je bila temperatura višja, so zapisali +55°C.

Primerjava izmerjenih temperatur pod drevesom, na travi in na igrišču. Vir: Facebook, Civilna iniciativa narava Slovenskih goric

Sodeč po slikah, kjer so zapisali izmerjene temperature, se vidi, kako pomembna so drevesa. Pod drevesom so tako izmerili malenkost čez 30 stopinj Celzija, le nekaj metrov stran, na asfaltiranem parkirišču pa je je termometer kazal nekaj več kot 51 stopinj Celzija. Na drugi fotografiji se vidi , da so na travi pod drevesi izmerili približno 26 stopinj Celzija, nekaj metrov stran na cesti pa ponovno več kot 50 stopinj Celzija. V vmesnem pasu nad trato, kjer ni dreves, je termometer pokazal malenkost nad 30 stopinj Celzija.

Primerjava izmerjenih temperatur na igrišču in igralih. Vir: Facebook, Civilna iniciativa narava Slovenskih goric

Na ploščadi z igrali pa so izmerili na soncu več kot 55 stopinj Celzija. Prav tako na klopci, ki je postavljena.

Blagodejni učinki dreves in zelenja

Že samo ti podatki kažejo, kako pomembno je, da so tudi v urbanih delih zelene zasaditve s travo, grmovnicami in drevesi, ki dajejo ne samo senco, ampak tudi preprečujejo prekomerno segrevanje tal in okolice. Prav z ozelenitvijo namreč poskrbimo za omilitev segrevanja in  vročine. Ne sme pa se pozabiti niti na dejstvo, da se asfalt, beton, kovinski pokrovi kanalizacij in druge podobne površine lahko poleti segrejejo do take mere, da lahko pride tudi do opeklin na nogah, če bi tam hodili bosi, in poškodb stopal tako pri ljudeh kot pri živalih. Drevesa in drugo zelenje pa ne nazadnje poskrbijo še za boljše ozračje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.