07:56, pon, 6. Maj

FOTO: Prvi uradni dan gasilske olimpijade v znamenju treningov, razstave narodov in glasbe





Več kot 2.600 gasilcev je preplavilo včeraj preplavilo Celje. Danes se na Gasilski olimpijadi odvijajo predvsem njihovi treningi na več lokacijah, v knežjem mestu pa lahko najdete tudi maskoto Gasilca Florija in gasilske ekipe, ki predstavljajo svoje aktivnosti.

Akreditacija in prejem nahrbtnikov za spomin na Gasilsko olimpijado Celje 2022

Tekmovalne ekipe tako iz Slovenije kot tudi tujine so prišle v knežje mesto v nedeljo. Po akreditaciji in razdelitvi nahrbtnikov in ostalega materiala so se namestile po celjskih šolah, kjer bodo spale ves čas trajanja gasilske olimpijade. Oglasili smo se na srednji ekonomski šoli Celje, kjer so nastanjeni Poljaki in Romuni. Gasilci in gasilke so potovali več ur, zato so bili vidno utrujeni, a hkrati tudi pripravljeni na treninge in tekmovalni del olimpijade, na katerega komaj čakajo.

Poljaki so po večurni vožnji prispeli v Celje in se nastanili v srednje ekonomski šoli

V nedeljo so sicer v Celju v spremljevalnem delu programa v centru mesta obiskovalci poskusili tudi velikanski sendvič, ki so ga naredili kar tam na ulici, brez maskote Gasilca Florija ni šlo. Ime je dobil seveda po Florijanu, zavetniku gasilcev. V mestu so otroke tudi poslikali po obrazu, nastopili so tudi bobnarji, ki so Celjane in obiskovalce prebudili s svojim bobnanjem. Zvečer pa je na Krekovem trgu nastopil še ansambel Okrogli muzikanti.

Ponedeljkovi treningi na stadionu Kladivar z različnimi disciplinami

Na lokacijah, kjer bodo od četrtka naprej tekmovanja, so danes ekipe imele uradne treninge. Na stadionu Kladivar. Postopno vse višje temperature ozračja niso motile ekipe gasilcev, ki so na travi opravile vaje z motorno brizgalno ena ekipa za drugo na več poligonih. Ostale ekipe so se hladile na tribuni, kjer je bila senca. Na istem stadionu so vadile tudi ekipe, ki bodo tekmovale v športnem delu olimpijade. Tako so preverile svojo hitrost pri štafeti, tekmovanju z ovirami, vzpenjanju z lestvijo.

Ponedeljkov trening na stadionu Kladivar

Na stadionu Olimp pa mokra vaja z motorno brizgalno

V tej vročini pa so bile za marsikatero ekipo dobrodošli treningi mokre vaje, pri katerih morajo povezati cevi tako, da po njih dejansko steče voda. Naša ekipa je ujela dekleta, ki so izredno hitro sestavila cevi skupaj, ni šlo pa brez špricanja vode. Pri tem sicer gre za to, da voda pri spojih cevi ne šprica naokoli, ampak da so cevi povezane tako, da voda steče skozi, ne pa mimo. A danes še ni šlo zares.

Mokra vaja na stadionu Olimp

Popoldansko odprtje razstave likovnih del učencev osnovnih šol

Popoldanski del dejavnosti je bil sestavljen tako iz treningov na stadionih kot tudi s predstavitvijo gasilskih dejavnosti po mestu. V prireditvenem balonu pri stadionu Kladivar pa so odprli razstavo, na kateri prikazujejo nagrajena likovna dela iz razpisa za slovenske osnovne šole. Gasilci so prejeli 849 risbic učencev različnih osnovnih šol, na razstavi pa so na ogled nagrajene. Učenci so dobili za svoja dela tudi nagrade.

Nagrajenci likovnega natečaja Gasilec tekmovalec skupaj z Jankom Cerkvenikom, Renato Rupreht in Francijem Petkom

Celjski župan bo sprejel predsednike tujih gasilskih zvez

Danes ob 18. uri bo celjski župan sprejel predsednike tujih gasilskih zvez in druge funkcionarje, ob 19.30 pa bo na Krekovem trgu še odprtje razstave narodov, ki so jo pripravili tekmovalci tujih mladinskih ekip. Ti so bodo med seboj tudi izmenjali darilca, spominke, kot je sicer to navada.

Gasilec Flori, folklorna skupina in koncerta na Krekovem trgu

S tem pa se spremljevalni del letošnje gasilske olimpijade sploh še ne konča. Na Krekovem trgu bo nastopila ob 18.30 Celjska folklorna skupina, gasilci pionirji bodo prikazali svoje aktivnosti oziroma vaje. Ne bo manjkal niti Gasilec Flori.

Zvečer pa bo na istem trgu še od 21.30 skupina LPS. Od 22. ure pa bo na istem odru še Zvita feltna, ki bo zaključila prvi uradni dan gasilske olimpijade.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.