07:43, pet, 3. Maj

FOTO: Slavnostna proslava ob 80. obletnici Zidanškove brigade na Svetem Primožu na Pohorju





Nedelja na Svetem Primožu na Pohorju v Vuzenici je bila  zaznamovana s proslavo ob 80. obletnici ustanovitve Zidanškove brigade. Obiskovalci so se zbrali, da bi se poklonili pogumnim borcem, ki so se med drugo svetovno vojno zoperstavljali nemškemu okupatorju.

Tragična izguba Pohorskega bataljona je pustila veliko vrzel v boju, vendar se ljudje še vedno spominjajo in častijo njihov prispevek k osvoboditvi domovine. Vuzeniški župan Franjo Golob je v svojem nagovoru izrazil veselje, da se vsako prvo nedeljo v novem letu zberejo, si stisnejo roke in se ne glede na vreme spominjajo tistih časov – in prav je tako, saj se tudi partizani niso ozirali na vremenske razmere.

Slavnostni govornik tokratne proslave je bil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman. V svojem nagovoru je poudaril, da spomin ostaja živ, da zgodovina ostaja del nas in da je ključnega pomena, da se zavedamo svoje preteklosti. Kulturni program je bil prav tako izjemno bogat. Govorec je podrobno predstavil zgodovino Zidanškove brigade, osnovnošolci so navdušili z mladinskim pevskim zborom, harmonikarjem ter dvema učencema, ki sta s svojo recitacijo partizanske poezije prispevala k čustvenemu vzdušju. Člani Vaške godbe Vuzenica so dodali glasbeno noto proslavi, ki je še dodatno poudarila pomen in slovesnost dogodka. Proslava na Svetem Primožu je tako združila ljudi v spoštovanju do zgodovinske dediščine ter ponovno potrdila pomen ohranjanja spomina na pretekle dogodke in junake, ki so s svojo požrtvovalnostjo oblikovali pot Slovenije v svobodo.

Nekaj foto utrinkov.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.