00:22, tor, 30. Apr

FOTO: Učenci iz Lenarta so imeli na obisku vrstnike iz Portugalske, Finske, Slovaške in Nemčije





V tem tednu je Osnovna šola Lenart v sklopu izmenjave Erasmus gostila učence iz Portugalske, Slovaške, Finske in Nemčije. Domači učenci so imeli tuje goste na njihovih domovih, skupaj so obiskali več krajev po Sloveniji, glavno vodilo projekta pa je “Act green & think digital” ali “Deluj zeleno in razmišljaj digitalno”.

Koordinatorica omenjenega projekta Tadeja Kurnik Hadžiselimovič, učiteljica slovenskega jezika na OŠ Lenart, je povedala, da so se zlasti zaradi zadovoljstva otrok, staršev in zaposlenih na šoli odločili, da kandidirajo že za drugi Erasmus projekt. Aktualna tema ponovno uspešno pridobljenega projekta se povezuje s področjem odpadne in zavržene hrane, zato nosi naslov “Deluj zeleno, razmišljaj digitalno”. Otroke so tako v minulem tednu seznanjali, da kar je sprva že zavrženo, je lahko ponovno uporabljeno. Npr. da se hrano, ki ostane od kosila predela v ponoven in okusen obrok in tudi, da smo bolj osredotočeni na to, da ne podležemo modnim smernicam, temveč se osredotočimo na trajnostno modo.

Veliko je tega kar Erazmus doprinese posamezni šoli. Sogovornica je izpostavila predvsem, da se s tem “povečuje odprtost otrok, spoznavanje novih kultur, dežel in njihovih navad. Mnogi otroci imajo s tem možnost prvič potovati v tuje kraje z letalom, za mnoge je to edinstvena izkušnja.” Hkrati na srečanjih urijo veščine uporabe angleškega jezika in sklepajo nova prijateljstva. Nenazadnje so takšna srečanja priložnost tudi za osredotočanje otrok na aktualne teme, ki so zelo pomembne v obdobju njihovega mentalnega razvoja, je še izpostavila Tadeja Kurnik Hadžiselimovič.

Santiago Alves, gostujoči učenec iz Portugalske, je bil zelo prijeten in komunikativen sogovornik. Povedal je, da mu je bil minuli teden preživet v Lenartu nadvse lep, saj je bil zelo drugačen od tistih, ki jih je vajen na domači šoli. Navdušen je bil nad ogledi Maribora, Ljubaljane, Ptuja … A najbolj mu je bilo všeč druženje z vrstniki iz različnih držav in različnih kultur.
Kot glavno razliko med domačo šolo in šolo v Lenartu je omenil, da je spoznal, da je v Sloveniji več praktičnih predmetov, ki so v stiku z naravo, obdelovanjem lesa, zemlje … Zato mu je slovenski šolski sistem ljubši od domačega na Portugalskem.

Domači gostitelj Gal, učenec OŠ Lenart, je kot glavno razliko med domačo šolo in šolo na Finskem, ki jo je obiskal letos konec januarja, izpostavil “večjo naprednost, obdanost z moderno tehnologijo in čistočo, saj, kot zanimivost, učenci po šoli hodijo samo v nogavicah, brez copat.” Ugotavlja, da v samem urniku ni večjih razlik. Povedal je še, da vsak učenec na Finskem dobi na začetku šolskega leta svoj prenosni računalnik, ki ga čez leto uporablja, ob koncu leta pa vrne in v primeru uničenosti tudi sam poravna stroške. Od vseh aktivnosti mu je najbolj pri srcu ostal izlet na Bled. Povzel je še, da je gostom Slovenija ostala kot zelo lepa in zelena dežela.

Danes, v petek, 12. aprila, je vse udeležence izmenjave gostil tudi lenarški župan Janez Kramberger in jih povabil na Zavrh, v Štupičevo vilo, kjer so si učenci ogledali predstavitveni video posnetek in razstavo o generalu Rudolfu Maistru. Vse učence je župan na dvorišču vile pozdravil in ob koncu srečanja vsem podaril tudi darila Občine Lenart. Izrazil je zadovoljstvo, da sta obe šoli v občini, tako Voličina kot Lenart, aktivno vključeni v Erasmus projekte, kar vidi kot priložnost za spoštovanje različnosti in zbliževanje kultur. Prepričan je, da bodo gostujoči učenci in učitelji odnesli iz Slovenije lepe spomine, ki jih bodo spremljali celo življenje. Povabilo na Zavrh vidi kot možnost, da se še dodatno predstavi občino, Zavrh kot pomembno turistično točko občine in v pogovoru priložnost za vprašanja in odgovore, ki jih zanimajo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.