19:26, pet, 26. Apr

FOTO: V Galeriji mesta Ptuj razstava sodobne likovne produkcije domačih umetnikov





V Galeriji mesta Ptuj so včeraj odprli skupinsko razstavo sodobne likovne produkcije ptujskih ustvarjalcev z naslovom Inventura 2.0. Na omenjeni razstavi, ki bo na ogled do 5. marca, vsakih pet let predstavijo ustvarjalce, ki živijo na Ptuju in v njegovi okolici, so bili rojeni v najstarejšem mestu ali pa so z njim kakorkoli povezani.

Kustos razstave je umetnostni zgodovinar Marko Košan, ki je naredil ožji izbor, ob odprtju razstave pa so predstavili njegov vidik pogleda na razstavo in ustvarjalce, ki so na ogled postavili dela zadnjih petih let.

Foto: FB Mestna občina Ptuj

Na razstavi sodelujejo: Dora Benčevič, Gabrijel Berlič, Andrej Božič, Aleksander Brezlan, Davorin Ciglar Milosavljević, Tjaša Tia Cusch, Aleksandra Farazin, Boris Farič, Jože Foltin, Jernej Forbici, Mito Gegič, Roko Golob, Stojan Kerbler, Dušan Kirbiš, Martina Korošec, Alja Košar, Blažka Križan, Andrej Lamut, Branko Lenart, Bojan Lubaj, Tomaž Plavec, Ajda Podgorelec, Sandra Požun, Tamara Rimele, Blaž Rojs, Gregor Samastur, Klarisa Sipoš, Aleksander Štumberger, Stanka Vauda Benčevič, Tanja Verlak, Marika Vicari in Metka Zupanič.

Po zapisu kustosa Marka Košana v katalogu je cilj zaokroženih preglednih razstav, kakršna je tudi pričujoča, v prvi vrsti pragmatičen – poiskati in predstaviti domet ustvarjalnega potenciala v tako ali drugače institucionalno povezanem okolju, kot je Ptuj, kar se tiče sodobne vizualne umetnosti.

Kot pravi Košan, je ta z osupljivo energijo vzcvetela s festivalom Art Stays, Galerijo Fo.Vi v Strnišču in pred petimi leti še s pričetkom delovanja Galerije mesta Ptuj. Slednja je po njegovem v kratkem času postala eno izmed najbolj uspešnih in ambicioznih likovnih razstavišč v Sloveniji, nenazadnje sta bili v zadnjih dveh letih nagradi Prešernovega sklada za področje vizualnih umetnosti obakrat podeljeni prav za tamkajšnji pregledni razstavi.

 

Foto: FB Mestna občina Ptuj

Čeprav razstava, enako kot njena predhodnica pred petimi leti, nosi naslov Inventura, organizatorji nikakor niso želeli, da bi pomenila zgolj inventarizacijo in tehnični popis del umetnic in umetnikov, ki bodisi izhajajo s Ptuja in okolice, ali pa tukaj živijo in delujejo.

“Ustvarjalci so se s svojimi deli prijavili na razpis oziroma poziv galerije, že z odzivom nanj pa so izrazili pripadnost temu okolju, s katerim so povezani na tak ali drugačen način – ali pa sploh ne. Za vrednotenje njihovih del to navsezadnje ni bistveno, pomembnejši, seveda subjektivni, merili selekcije sta bila inovativen pristop in vznemirljivost umetniškega nagovora, kar je prevladalo tudi nad kriterijem metjejske ustreznosti in v tradicionalne kanone zazrte premočrtne rafiniranosti,” je še pojasnil selektor letošnje razstave.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.