18:13, pon, 29. Apr

FOTO: V Lenartu že krstili mošt v vino in proslavili martinovanje, na ogled tudi zanimiva razstava





V soboto, 4. novembra 2023, popoldan so na osrednjem trgu v središču Lenarta pripeljali klopotec in nato krstili letošnji mošt v vino.

Na trgu, kjer so se že zbirali obiskovalci, prav tako pa tudi ponudniki rujne kapljice in domačih dobrot, so najprej pripeljali klopotec, ki je pred tem stal v enem od krožišč v Lenartu. Klopotec so pripeljali kar na velikem vozu, ki so ga nato postavilli na trgu. Na voz so dali tudi sod, ki so ga ponudniki vin tudi napolnili z domačo kapljico.

Krst mošta oziroma vina se je tako lahko začel. Ovtar Korl je vodil oziroma povezoval program in povabil k odru tako župana Lenarta Janeza Krambergerja, domače in evropske viteze vina, sedmo cerkvenjaško vinsko kraljico ter vse ponudnike vina, ki so bili takrat na martinovanju. Župnik je opravil obred krsta in blagoslovil letošnjo letino.

Vino iz soda so poskusili vsi našteti, nato pa so se pred sod postavili tudi obiskovalci martinovanja. Tudi oni so imeli čast popiti kozarček.

Še preden so pripeljali klopotec in potem, ko je bil krst mošta v vino opravljen, so na odru igrali in peli člani ansambla Zadetek. Na stojnicah pa so ponudniki vin imeli svoje vino, ponudniki hrane pa kruh, pecivo in druge dobrote.

V bližini trga je bila v prostorih Centra Slovenskih goric odprta vse do večera tudi Sadjarska in čebelarska razstava, na njej pa na ogled slike, ki so jih naredili učenci nekaj šol, jabolka, ki so jih prinesli pridelovalci. Naredili so še eno zanimivo postavitev jabolk, saj so jih zložili tako, da se je videl grb Lenarta.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.