21:01, sre, 6. Dec

FOTO: V Mariboru finalna prireditev 15. Otroške varnostne olimpijade

V Ledni dvorani Maribor se je danes odvila finalna prireditev 15. Otroške varnostne olimpijade, v okviru katere se osnovnošolci preizkušajo v znanju in preverjanju spretnosti s področja varnosti. Zbralo se je 22 najboljših ekip z območja celotne policijske uprave.

Gre za preventivni projekt domače policijske uprave, ki ga pripravljajo že vse od leta 2006, in pri katerem se osnovnošolci med seboj pomerijo v znanju s področja varnosti in različnih spretnosti. Ob policiji, kot nosilki, pri projektu sodelujejo tudi druge organizacije, ki v lokalnem okolju skrbijo za varnost v ožjem in širšem pomenu. Osrednji namen ni tekmovalnost, pač pa igrivo in zabavno pridobivanje koristnega znanja o varnosti in samozaščitnem ravnanju.

Današnji finale je otvorila državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin, ki je med drugim dejala: “Varnost je potreba in dobrina vsakega med nami, kar moramo ceniti. Naše najbližje, še posebej pa vas, dragi otroci, želimo zaščititi pred slabim. Prav zato se je o varnosti in o tem, kako se zaščititi, treba nenehno pogovarjati, se o tem učiti in na tak način aktivno soustvarjati varno okolje. Naloga nas odraslih je, da vam vseskozi predajamo veščine, ki jih potrebujete, da se lahko zaščitite. S tem vas želimo čim bolje opremiti z vsemi znanji in veščinami, da boste lahko prepoznali, če se boste kdaj znašli v nevarnosti, in se temu primerno odzvali ter poiskali pomoč. Le tako bomo skupaj z vami postavili vaše temelje za samostojno korakanje po življenjski poti. S tem ustvarjamo družbo, ki je sočutna, posameznikom pa vlivamo osebno samozavest pri vsakodnevnem delovanju.”

Policisti ponosni na zanje najmlajših

Direktor PU Maribor mag. Donald Rus je ob tej priložnosti pohvalil najmlajše, ki so pokazali obilo znanja in odlične spretnosti, ter se tako uvrstili med najboljše: “Policisti smo ponosni na vas, na vaše znanje. Verjamem, da so to praktična znanja, ki vam bodo koristila tudi v prihodnje.” Ob tem je še izpostavil, da gre za enega najpomembnejših preventivnih projektov PU Maribor, ki ga ne bi bilo brez zagnane ekipe sodelavcev in brez trdne podpore partnerjev, hvala vsem, ki tako prispevate k varnosti naših najmljaših.

Otroci so se pomerili v več zabavnih disciplinah, sestavljali so logotipe interventnih služb, se podali na spretnostno vožnjo s kolesom, izvedli požarno vajo, odgovarjali na vprašanja o splošni, požarni, kibernetski varnosti, varnosti v cestnem prometu, ter tako preverili svoje znanje o poznavanju, preprečevanju in odpravljanju posledic vsakodnevnih nevarnih situacij. Prvo mesto so osvojilli otroci OŠ Cirkulane – Zavrč, drugo OŠ Jakobski dol in OŠ Videm- Podružnica Sela.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav