19:00, pon, 29. Apr

FOTO: V Mariboru intenzivne priprave na jutrišnjo deaktivacijo bombe, do osme ure zjutraj se morajo prebivalci iz radia 400 metrov evakuirati





Člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so danes pričeli z intenzivnimi pripravami na jutrišnjo deaktivacijo bombe na Teznu. Enota opravlja tudi detekcijo bližnjega območja na morebitno prisotnost neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Ob najdišču bombe bodo izkopali 4 metre globoko jamo in jo obdali z balami sena. Ta varnostni ukrep je potreben, če bi se jutri izkazalo, da je treba bombo onesposobiti z detonacijo. S takšno zaščito namreč precej omejijo in ublažijo učinek udarnega vala.

Detekcija. Vir: Skupna služba civilne zaščite

Sicer pa so za organizacijo in deaktivacijo, predvsem pa jutrišnjo evakuacijo zadolžene vse službe, ki se ob takšnih dogodkih aktivirajo. Sodelovalo bo več kot 150 oseb.

Evakuacija se bo pričela ob 8. uri. Tako velja, da osebe, ki se nahajajo v radiu 400 m od najdišča na ta dan zapustijo svoje domove, enako velja za vse pravne subjekte v tem krogu. Tisti, ki nimajo začasne nastanitve, lahko v času deaktivacije ostanejo v prostorih Mestne četrti Tezno (Panonska 12, 2000 Maribor).

Območje evakuacije ob deaktivaciji bombe v Mariboru

Za osebe, živeče v radiu od 400 do 600 m od najdišča, pa je v času trajanja odstranitve bombe, po sproženju signala za nevarnost do preklica, prepovedano zadrževanje na prostem. Pomembno je, da v tem času zaprejo vsa okna (rolete in polkne). Motorna in druga vozila pa umaknejo v garaže oziroma iz območja zaklanjanja do nedelje, do 8. ure.

Priprave na deaktivacijo bombe na Teznem v Mariboru. Vir: skupna služba civilne zaščite

Začetek in konec neposredne nevarnosti bo naznanila sirena z znakom za opozorilo na neposredno nevarnost (zavijajoč zvok sirene, ki traja 1 minuto) in za preklic (enolični zvok sirene, ki traja 30 sekund). O vseh postopkih so bili prebivalcih obveščeni s posebnimi obvestili, opravljeni pa so bili tudi popisi vseh objektov v radiu 400 m od najdišča.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.