12:39, sob, 27. Apr

FOTO: V Stopercah zaplesali na 12. Antonovi prireditvi





Folklorna skupina KPD Stoperce je danes popoldan v Domu krajanov Stoperce zaplesala na Antonovi prireditvi, prav tako pa tudi člani in članice skupin, ki so jih povabili na tradicionalno prireditev.

Folklorna skupina KPD Stoperce je povabila še FS Anice Černejeve Makole, FS Prekmurje Lendava, FS Vinko Korže Cirkovce, prav tako pa tudi svoj podmladek – otroško Etno skupino KPD Stoperce. Tako so se po vrsti zvrstile vse folklorne skupine in zaplesale različne plese.

Samo prireditev so poimenovali Antonova – po zavetniku svetemu Antonu Puščavniku, saj je v Stopercah cerkev svetega Antona Puščavnika, nedaleč stran od doma krajanov. Sveti Anton Puščavnik sicer spada med najbolj češčene svetnike v krščanskem svetu, je oče menihov in puščavnikov. Velja tudi za varuha domačih živali.

V odrasli folklorni skupini KPD Stoperce pleše zdaj šest do sedem parov, na začetku pa jih je bilo okrog 15. Tokrat so plesali predvsem štajerske plese, pobreško polko, krajc polko in druge poskočne vesele plese. Na odru doma krajanov pa so obiskovalci danes pri vseh skupinah videli tudi druge plese.

Nekatere skupine, ki so nastopile, že imajo noše za plese, nekatere na njih zdaj še čakajo. Domačini imajo noše izdelane po fotografijah njihovih prednikov in sorodnikov.

Med obiskovalci je bilo nekaj takih, ki so nekoč plesali v folklornih skupinah in še zdaj radi pridejo pogledat nastope mlajših, nekaj pa je bilo takih, ki sicer ne plešejo, imajo pa radi folkloro in uživajo ob pogledu na ples in noše.

Kmalu več na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.