13:28, pon, 29. Apr

FURS o zbiranju finančne pomoči za fizične osebe, o prejemanju denarnih daril in solidarnostni pomoči





Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine, izpostavlja Finančni urad Republike Slovenije (FURS).

V zadnjih dneh se pojavlja veliko prošenj in spontanih akcij zbiranja denarja za žrtve poplav. Mnogi pri tem izpostavljajo, da se fizičnim osebam nakaže denarno pomoč na tekoče račune, pošlje po pošti, da osebno v roke ali pa da se zbira preko raznih društev, zavodov, organizacij, pri tem pa so nekatere od teh s statusom humanitarne organizacije ali invalidne organizacije, druge pa brez tega ali drugega statusa.

Kaj je najprimernejše in kaj se dogaja z denarjem, predvsem s plačilom dohodnine, razlaga FURS.

Kdaj so oproščeni plačila dohodnine?

Tako je FURS na spletni strani navedel, kaj se zgodi, če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, in od organizacij, ki imajo status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine. Če društvo nima urejenega statusa humanitarne oziroma invalidske organizacije v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije oziroma z zakonom, ki ureja invalidske organizacije, dana sredstva oziroma pomoč fizični osebi ni oproščena plačila dohodnine.

Finančna uprava zato priporoča, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij, ki bodo ta sredstva najlažje razdelila pomoči potrebnim.

Kako pa je s solidarnostno pomočjo, ki jo delodajalec izplača zaposlenemu?

V primeru, da delodajalec izplača delavcu solidarnostno pomoč, se te do višine 2000 evrov ne všteva v davčno osnovo.

»Darila« do 5000 evrov niso obdavčena

Na FURS-u še dodajajo, kakšna je zakonodaja glede prejemanja daril, tudi denarja med fizičnimi osebami (fizična fizični osebi): če torej fizična oseba obdaruje drugo fizično osebo in je predmet darila premično premoženje (kamor se šteje tudi denar), se takšno darilo obdavči le v višini nad 5.000 evrov, razen pri nepremičninah (darila, prejeta od istega darovalca v 12 mesecih, se seštevajo). Prejemniku darila, ki predstavlja denar v višini do 5.000 evrov, ni treba vložiti napovedi za odmero davka.

Na spletni strani FURS-a imajo sicer objavljeno še, da bodo imeli posebno rubriko: Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami. Ta je zaenkrat še v pripravi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.