15:33, pet, 26. Apr

Gorski reševalci na pomoč pri iskanju pogrešanih oseb na zahtevnem terenu





Gorski reševalci so v Sloveniji nepogrešljivi pri intervencijah na težko dosegljivem terenu. Nič drugače ni niti v Mariboru. Preverili smo, koliko intervencij je za njimi v minulem letu in za kakšna posredovanja je šlo.

Na GRS Maribor so imeli v letu 2022 deset posredovanj, pri čemer je bilo pravzaprav šest intervencij iskalnih, kar pomeni, da je Policija kot vodja iskalnih intervencij zaprosila za njihovo pomoč pri iskanju pogrešanih oseb na zahtevnem terenu.

“Štiri intervencije so bile zaradi poškodb pohodnikov, gobarjev … V primerjavi z letom 2021, ko smo imeli po dolgem času večje število intervencij (21), v letu 2022 ni bilo toliko opažanj, da bi se nesreče pripetile zaradi malomarnosti oz. zaradi neupoštevanja pravil varnega gibanja v hribovitem svetu,” za Lokalec.si pojasni Katja Črešnik Rac iz Gorske reševalne službe Maribor (GRS Maribor).

V Mariboru imajo na društvu 39 gorskih reševalcev.

“Aktivnosti v naravi, še toliko bolj v hribovitem in gorskem svetu, tudi ne glede na letni čas, so povezane z določenimi objektivnimi nevarnostmi, ki skupaj s subjektivnimi tvorijo potencial za nezgodo. S poznavanjem dejavnikov, ki vplivajo na naše gibanje v gorskem svetu (tako tistih, ki so naravne danosti, kot tistih, ki izhajajo iz nas), lahko izoblikujemo strategije, kako nezgode preprečiti,” opozarjajo v Gorski reševalni službi Maribor.

Naj se vsak pohod konča pred domačim pragom

Spremljanje vremena, prilagajanje zahtevnosti ture lastnim sposobnostim, ustrezno načrtovanje ture, seznanitev domačih z našimi načrti, je le nekaj teh okoliščin, pravijo. “Znanje in izkušnje si je potrebno nabirati postopoma, z zajahanjem v gore z bolj izkušenimi ali na pohodih v organizaciji planinskih društev. Vsekakor pa naj se vsak pohod konča pred domačim pragom,” še zaključi Katja Črešnik Rac.

Ena izmed njihovih intervencij je bila tudi lani februarja, ko so nudili pomoč pri iskanju osebe, kot razvidno iz spodnje objave.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.