23:00, pon, 29. Apr

Grad Borl odpira svoja vrata za javnost





Grad Borl bo za javnost uradno odprt 20. aprila 2024, ko bo na njem potekal dan odprtih vrat.

V Cirkulanah bo 20. aprila pestro, prirejajo namreč Dan odprtih vrat gradu Borl in Pohod prijateljstva Osnovne šole Cirkulane-Zavrč. Z dnevom odprtih vrat bodo tako ponovno odprli vrata gradu Borl.

Namembnost in lastništvo gradu Borl se je skozi čas spreminjalo. V srednjem veku je služil kot trdnjava in nato domovanje plemiških družin, v 20. stoletju pa postane najprej sedež delniške družbe, nato koncentracijsko zbirališče za slovenske rodoljube, kasneje pa hotel z restavracijo. Po zaprtju letovišča leta 1979 začne grajsko poslopje propadati. Grad postane leta 2010 last Republike Slovenije, pridobi status državnega pomena, a je vse do danes zaprt za javnost.

Obnovitvena dela so se pričela 2020

Težko pričakovana obnovitvena dela so se pričela leta 2020. Prenova se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Danes je obnovljena tretjina gradu. 22. marca je bila na gradu podpisana pogodba s katero je Ministrstvo za kulturo grad Borl predalo v upravljanje Javnemu zavodu Belana, ki ga je ustanovila Občina Cirkulane.

Prideta tudi grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer

Na dan odprtih vrat želijo v društvu za oživitev gradu Borl, povabiti k ponovnem odprtju in ogledu prenovljenega dela gradu. Svoja vrata bo grad na široko odprl v soboto, 20. aprila, od 10.00 do 18. ure: “Obiskovalcem bomo ponudili bogat program s tematskimi turističnimi vodenji za vse generacije in ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Z nami bosta upodobljena lika, grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z lokalnimi ponudniki in njihovo ponudbo na stojnicah. V viteški dvorani bo potekala predstavitev vizije projekta Destinacija Štajerska ter podelitev licenc za turistične vodnike Haloz.”

Popoldan bodo zaključili z vinsko degustacijo okoliških vinarjev. Na voljo bo ponudba grajske kavarne. Na novo bodo vzpostavili projekt »Skrinjica spominov Borl«, v kateri bodo zbirali zapise spominov in pričevanj o bogati zgodovini 20. stoletja, ko je v njem delovalo letovišče z bazenom. Delavni čas gradu: petki, sobote, nedelje in prazniki od 10.00 do 18.00 ure.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.